Pečená zmrzlina zní na první přečtení jako oxymóron, ale garantuji vám, že dezert Aljaška rozhodně smysl dává. Ledová zmrzlina pokrytá sladkým opáleným meringue krémem vás oslní svou jednoduchostí, chutí i texturou.

Jak už název naznačuje, dezert pochází z USA, konkrétně z New Yorku, kde ho nejspíše poprvé připravil francouzský cukrář Charles Ranhofer v polovině 19. století. Zmrzlinu zvolte takovou, kterou máte rádi, ale volte spíše lépe držící smetanové varianty. Doporučuji kombinaci různých příchutí – já vybrala citronovou, pistáciovou a vanilkovou.

Zmrzlinový dort – pečená zmrzlina Aljaška

Na formu o průměru 18 cm potřebujete:

  • 3 vejce
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíci oleje
  • 5 lžic hladké mouky
  • Špetku soli
  • ⅓ lžičky kypřicího prášku

Na náplň:

  • 130 g bílků (cca 5 bílků)
  • 160 g cukru krupice
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • cca 1 kg zmrzliny (použijte různé druhy)
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a formu o průměru cca 18 cm vymažte olejem. Celá vejce společně s cukrem vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny, trvá to asi 10 minut, pak zašlehejte olej. Nyní do těsta opatrně stěrkou pouhým podebíráním zapracujte mouku smíchanou se solí a kypřicím práškem. Pracujte opatrně, ať neporušíte vzduchové bubliny.
  2. Hladké a našlehané těsto nalijte do připravené formy a pečte cca 15 minut, mělo by být hezky rovné a na povrchu zlatavé.
  3. Upečený korpus nechte vychladnout ve formě, následně jej vyndejte a nechte dojít do pokojové teploty. Zmrzlinu nechte chvilku povolit, ať se vám s ní lépe pracuje. Piškot poklaďte vrstvami zmrzliny, kterou vytvarujte do tvaru polokoule. Přetáhněte potravinovou fólií a přesuňte do mrazáku, aby dort kompletně zmrznul.
  4. Jakmile je zmrzlina ztuhlá, připravte sněhový krém neboli meringue. Do teplovzdorné velké mísy na šlehání či mísy od robota nasypte cukr a bílky a za stálého míchání metličkou pomalu zahřívejte ve vodní lázni. Směs začne po pár minutách houstnout. Stále metličkou šlehejte, dokud bílky lehce nezbělají, trvá to asi 5 minut. Cukrové krystalky by se ve směsi měly zcela rozpustit, to poznáte tak, že když promnete trochu bílků mezi prsty, je směs hladká a velmi lepkavá. Pokud máte doma potravinový teploměr, zahřívejte směs do doby, než dosáhne 71 °C.
  5. Hotovou bílkovou směs vyjměte z vodní lázně, přidejte vanilku a začněte na střední otáčky v robotu či ručním šlehačem šlehat. Šlehejte cca 10 až 15 minut minut, dokud není sníh i šlehací mísa opět studená. Sníh by měl být krásně lesklý, tahavý a tak hustý, že ani nelze oklepat z metličky. Pokud je vodový a měkký, nebyl dostatečně zahřátý.
  6. Vyšlehaný sněhový krém naneste na ztuhlý dort a vytvořte bohatou texturu. Dejte pozor, aby byla zmrzlina dokonale obalená. Nakonec meringue opalte pomocí flambovací pistole či vložte do trouby pod gril na 4 minuty či dokud není krém opečený. Pracujte rychle, aby se vám zmrzlina neroztekla.
  7. Uchovávejte vždy v mrazáku, dort by vám měl vydržet asi týden.