Sladká karamelizovaná cibule, slané ančovičky, černé olivy a křupavé chlebové těsto. Pissaladière je provensálský skvost, který díky šéfkuchaři Jakubu Čadinovi zvládnete i doma a s první vůní z trouby se rázem ocitnete u prosluněného Středozemního moře.

Zapomeňte na těžké sýrové koláče. Francouzská pissaladière je lehčí, aromatičtější a mnohem elegantnější alternativa. Tenhle slaný koláč staví na pomalu karamelizované cibuli, výrazných ančovičkách a kvalitních olivách. Pissaladière je ideální jako lehká večeře, víkendová lahůdka k vínu i prémiový předkrm, který vaší kuchyni dodá nádech francouzské riviéry.

A že šéfkuchař Jakub Čadina umí z pár dobrých surovin vyčarovat nezapomenutelné věci, si budete moct už brzy ověřit i offline, v nové libeňské pobočce Kro Kitchen. Zrovna tam ladí poslední detaily před otevřením, a kromě restaurace se můžete těšit i na pekárnu, bar a obchod. Zkrátka malou riviéru v Libni.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Pissaladière: Francouzský cibulový koláč s karamelizovanou cibulí, ančovičkami a olivami

Na 1 kus potřebujete:

  • 200 g hladké mouky 
  • 100 ml vody
  • 30 g olivového oleje
  • 1 špetka kypřicího prášku

Na cibuli:

  • 500 g cibule 
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 filátka ančoviček
  • 100 g drcených rajčat 
  • 60 ml bílého vína 
  • 1 snítka tymiánu 
  • Sůl & pepř

Na ozdobu:

  • Asi 20 filátek ančoviček (2 plechovky)
  • Hrst oliv (taggiasca, kalamata)
  • Hrst polo/sušených rajčat
  • Čerstvá petržel
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Všechny ingredience na těsto smíchejte a rukama utvořte hutné hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň 2 hodiny nebo do druhého dne v chladu odležet.
  2. Cibuli pokrájejte na půlkolečka a za občasného míchání ji pozvolna orestujte do světle hnědé barvy na 4 lžících oleje. Použijte olej z ančoviček a doplňte ho olivovým. Restování trvá 20 až 30 minut.
  3. Přidejte 3 filátka ančoviček, nechte je rozpustit, vmíchejte víno a rajčata, nechte zprudka odpařit, a když směs zhoustne, ochuťte ji lístky tymiánu, solí a čerstvě mletým pepřem.
  4. Těsto vyválejte na tenký, 2 až 3 mm silný, plát a poklaďte rovnou vrstvou cibule. Na cibuli vyskládejte ančovičky a kvalitní olivy a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C 8 až 10 minut.
  5. Po upečení obložte polosušenými rajčaty a posypejte nasekanou listovou petrželí.

Tip: K pissaladière si otevřete dobré suché bílé (např. chardonnay) nebo růžové víno. Dobře ovšem ladí i s nealkem v podobě tomatového džusu, citrusovou limonádou se zázvorem nebo třeba kombuchou.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová