Sladká karamelizovaná cibule, slané ančovičky, černé olivy a křupavé chlebové těsto. Pissaladière je provensálský skvost, který díky šéfkuchaři Jakubu Čadinovi zvládnete i doma a s první vůní z trouby se rázem ocitnete u prosluněného Středozemního moře.
Zapomeňte na těžké sýrové koláče. Francouzská pissaladière je lehčí, aromatičtější a mnohem elegantnější alternativa. Tenhle slaný koláč staví na pomalu karamelizované cibuli, výrazných ančovičkách a kvalitních olivách. Pissaladière je ideální jako lehká večeře, víkendová lahůdka k vínu i prémiový předkrm, který vaší kuchyni dodá nádech francouzské riviéry.
A že šéfkuchař Jakub Čadina umí z pár dobrých surovin vyčarovat nezapomenutelné věci, si budete moct už brzy ověřit i offline, v nové libeňské pobočce Kro Kitchen. Zrovna tam ladí poslední detaily před otevřením, a kromě restaurace se můžete těšit i na pekárnu, bar a obchod. Zkrátka malou riviéru v Libni.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Pissaladière: Francouzský cibulový koláč s karamelizovanou cibulí, ančovičkami a olivami
Na 1 kus potřebujete:
- 200 g hladké mouky
- 100 ml vody
- 30 g olivového oleje
- 1 špetka kypřicího prášku
Na cibuli:
- 500 g cibule
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 filátka ančoviček
- 100 g drcených rajčat
- 60 ml bílého vína
- 1 snítka tymiánu
- Sůl & pepř
Na ozdobu:
- Asi 20 filátek ančoviček (2 plechovky)
- Hrst oliv (taggiasca, kalamata)
- Hrst polo/sušených rajčat
- Čerstvá petržel
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Postup
- Všechny ingredience na těsto smíchejte a rukama utvořte hutné hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte alespoň 2 hodiny nebo do druhého dne v chladu odležet.
- Cibuli pokrájejte na půlkolečka a za občasného míchání ji pozvolna orestujte do světle hnědé barvy na 4 lžících oleje. Použijte olej z ančoviček a doplňte ho olivovým. Restování trvá 20 až 30 minut.
- Přidejte 3 filátka ančoviček, nechte je rozpustit, vmíchejte víno a rajčata, nechte zprudka odpařit, a když směs zhoustne, ochuťte ji lístky tymiánu, solí a čerstvě mletým pepřem.
- Těsto vyválejte na tenký, 2 až 3 mm silný, plát a poklaďte rovnou vrstvou cibule. Na cibuli vyskládejte ančovičky a kvalitní olivy a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C 8 až 10 minut.
- Po upečení obložte polosušenými rajčaty a posypejte nasekanou listovou petrželí.
Tip: K pissaladière si otevřete dobré suché bílé (např. chardonnay) nebo růžové víno. Dobře ovšem ladí i s nealkem v podobě tomatového džusu, citrusovou limonádou se zázvorem nebo třeba kombuchou.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová