Upozornění: Tento článek je vhodný i pro zaryté milovníky našlehané pěny v poměru s kávou 90 : 10, Italy, zásadové popíječe čaje a poživatele jakéhosi hnědého prášku zalitého horkou vodou. Vážně.
Filtrovaná káva je dnes samozřejmostí každé lepší kavárny a v oblíbenosti často předčí i klasické espresso. Díky ní se nám rozšířil slovník o termíny jako batch brew, V60 nebo cold drip.
Espresso je možná rychlé a plné chutí, a navíc oplývá lahodnou sametovou pěnou (takzvanou cremou), ale zážitek z filtrované kávy se dá zase srovnat s degustací vína – káva připravená filtrací totiž umožňuje lépe rozpoznávat chuťový profil kávy a porovnávat nejrůznější odrůdy a způsoby pražení kávových zrn. Chuť výsledného nápoje se liší také způsobem přípravy a vyvíjí se během chladnutí.
Na rozdíl od espressa se při extrakci „filtru“ nevyužívá tlak, ale proces louhování. A ten je velmi přesný. Odměřené množství čerstvě umleté kávy se mísí s horkou vodou ohřátou na 93 °C a extrahuje se maximálně po dobu tří až pěti minut. Konkrétní recepty záleží na typu přípravy filtrované kávy – vybrat si můžete například z překapávače s papírovým filtrem (V60), french pressu, aeropressu, vacuum potu, moka konvičky, chemexu a dalších speciálních technik pro opravdové fajnšmekry.
Příprava filtrované kávy je jednoduše rituál. O to větší, pokud se ji rozhodnete připravovat doma. Neobejde se ale bez vědomostí, kvalitních surovin a potřebného vybavení. Navíc vyžaduje čas a pozornost. Je tím pádem součástí stále oblíbenějšího životního stylu, který dnes nazýváme slow living (i když naši rodiče a prarodiče by to nazvali jako docela obyčejný „čas pro sebe“).
Ideální situace vypadá asi takto: Pustíte si oblíbený podcast nebo playlist, protáhnete se a připravíte si pracovní místo. Na váze si odměříte přesné množství čerstvě upražené kávy, kterou jste si pořídili ve své oblíbené kavárně. Barista vám při tom povyprávěl příběh o farmáři a o květinové vůni, která má připomínat aroma bergamotu a sladké tóny citrusů a karamelu. Přisypáváte zrnko po zrnku, až se na displeji objeví žádoucí číslo. Zkontrolujete nastavení hrubosti mlýnku podle způsobu přípravy a kávu začnete mlít. Asi není třeba zdůrazňovat, že pouze čerstvě umletá káva dovede nabídnout tu nejlepší chuť a zážitek. Už po prvním otočení madla se totiž po kuchyni začne linout ta známá omamná vůně. Mlecími kameny otočíte až stodvacetkrát. Hurá, tím pádem máte za sebou taky ranní rozcvičku. Konvice na sporáku už píská a je čas začít zalévat, pomalu a přesně. V tu chvíli už voní celý byt a po pár minutách na vás čeká dokonalý šálek ranní kávy. Pozor, teď to nejdůležitější – nebuďte nedočkaví a vypijte ho pomalu, až do poslední kapky. Sledujte, jak se chuťový profil kávy vyvíjí s tím, jak chladne. Ranní meditace je hotová a s lepší náladou můžete vyrazit do práce.
Nemusíte se obávat, že vám tenhle speciální okamžik zevšední. Časem budete v přípravě zkušenější a rychlejší. Vždy ale můžete experimentovat s jinými způsoby nebo sáhnout po různých odrůdách kávy. České pražírny rostou jako houby po dešti a nabízejí kávová zrna té nejvyšší kvality. Za zmínku a ochutnávku stojí například pražírny Candycane, DosMundos, Doubleshot, Original Coffee, Kafe Karlín, Nordbeans, Rebelbean nebo The Space.
Pokud byste se chtěli přiučit přímo od odborníků nebo si přípravu jen vyzkoušet, navštivte kávový kurz ve školicím centru Doubleshotu. Chcete-li se dozvědět víc, čtěte chytré weby jako www.filtrovanakava.cz nebo www.piccoloneexistuje.cz. Na zdraví!
Jak kávu připravujete nejraději vy a jaké jsou vaše oblíbené pražírny? Napište nám na life@forbes.cz.
P. S. Na cukr a mléko zapomeňte.
P. P. S. Z filtrované kávy se připravuje také tradiční irská káva – neříkal jsem snad, že filtr může chutnat opravdu všem?