Marocká směs koření Ras el Hanout je složením velice pestrá a pestré je i její využití. Dokonale sedne různým druhům masa, ale hodí se také k dochucení tajine, kuskusu, rýže a řady vegetariánských pokrmů. Přestože lze tuto směs koupit již hotovou, úroveň pohodlí nevyváží sílu prožitku, který získáte vlastnoručním mícháním koření různých barev a vůní do sebe.
Směs obsahuje jednoduše dostupné druhy koření, z nichž máte většinu jistě doma. Kořenicí směs, která vám zbude, si schovejte a použijte do dalšího vaření, třeba tohoto pečeného salátu nebo na pečené marocké kuře.
Krůtí špízy, tabouleh & domácí marocké koření Ras el Hanout
Na domácí Ras el Hanout potřebujete:
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 2 lžičky mletého koriandru
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kajenského pepře
- 1 lžička soli
- ½ lžičky kardamomu
- ½ lžičky pepře
- ½ lžičky muškátového oříšku
- ½ lžičky anýzu
- 5 kuliček nového koření
- 5 hřebíčků
Na 4 porce potřebujete:
- 1 kg krůtích prsou
- 2 papriky (červená a zelená)
- 3 lžíce oleje
- Sůl
K podávání:
- 100 g kuskusu (celozrnného)
- 150 ml vroucí vody nebo zeleninového vývaru
- Olej
- 1 okurka
- 2 rajčata
- Hrst petržele
- Citron
- 3 až 4 listy římského salátu
- Hustý jogurt
Postup
- Začněte přípravou koření. Sypké – mleté koření a sůl vložte do mističky. Nemleté koření – anýz, nové koření a hřebíček roztlučte v hmoždíři najemno a přidejte k ostatnímu koření do mističky. Dobře promíchejte.
- Do větší mísy, kde budete marinovat krůtu, odsypte 2 lžíce koření. Zbytek schovejte do skleničky a využijte při dalším vaření. Do mísy přilijte olej, osolte větší špetkou soli a promíchejte.
- Krůtí maso nakrájejte na kostky. Maso důkladně obalte v marinádě. Pokud máte čas, nechte přikryté fólií v lednici marinovat do druhého dne.
- Kuskus vsypte do misky. Zalijte horkou vodou nebo vývarem, přilijte lžičku oleje, promíchejte a přikryjte. Nechte 5 minut nasáknout. Poté nakypřete vidličkou.
- Okurku nakrájejte na kostičky. Z rajčat vydlabejte tekuté vnitřky a dužinu nakrájejte také na kostičky. Zeleninu vložte do mísy. Přidejte nadrobno nakrájenou petržel, zakápněte olejem, citronovou šťávou podle chuti, osolte a promíchejte. Nakonec vmíchejte kuskus. Podle chuti dosolte.
- Papriky zbavte semínek a nakrájejte na kousky přiměřeně velké ke kouskům masa.
- Maso a papriky střídavě napichujte na jehly nebo špejle. Pokud vám zbyla nějaká paprika, můžete ji přikrájet ke kuskusu.
- Masové špízy grilujte ze všech stran cca 10 až 15 minut (podle velikosti kusů masa). V troubě můžete péct při 200 °C cca 15 až 20 minut.
- Římský salát nakrájejte na proužky nebo natrhejte nadrobno.
- Špízy podávejte s kuskusovým salátem, římským salátem a jogurtem.