Co se stane, když dáte péct jahody s rebarborou? Stane se z nich extrémně šťavnatý „kompot“ s harmonickou sladkokyselou chutí. A když tuto parádu v troubě ještě přikryjete křupavou drobenkou, vytvoříte dokonalé spojení, kterému už chybí jen pomyslná třešinka na dortu v podobě lahodného kopečku vanilkové zmrzliny, jogurtu nebo zakysané smetany.

Vzhledem k tomu, že crumble chutná nejvíc za tepla, bude chladivý prvek tvořit dvojitý kontrast, který naše smysly naprosto milují. Nic víc už není k báječnému zážitku třeba. Snad jen další strávník, se kterým si budete moct dezert užít a zabrání vám sníst celou várku do posledního kousku…

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Rebarborovojahodový crumble

Na 2 až 4 porce potřebujete:

  • 3 velké stonky rebarbory (300 až 350 g)
  • 300 g jahod
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce třtinového cukru nebo sladidla (erythritol, xylitol)
  • ½ lžičky mleté skořice

Drobenka:

  • 30 g mandlí
  • 60 g jemných ovesných vloček
  • 30 g třtinového cukru nebo sladidla (erythritol, xylitol)
  • 30 g celozrnné špaldové mouky
  • 35 g másla
  • Zmrzlina, řecký jogurt nebo kysaná smetana k podávání

Postup

  1. Rebarboru nakrájejte na centimetrové až centimetr a půl silné plátky a vložte do mísy. Jahody překrojte napůl nebo na menší kusy – podle velikosti plodů – a přidejte k rebarboře. Posypejte škrobem, cukrem a skořicí a promíchejte.
  2. Připravte drobenku. Mandle nasekejte nadrobno a vsypte do misky. Přidejte ovesné vločky, cukr, mouku a máslo pokrájené na kousky. Prsty promněte, aby se ingredience propojily.
  3. Rebarboru s jahodami urovnejte do zapékací formy o velikosti 17 × 23 cm. Zasypejte drobenkou.
  4. Pečte při 200 °C cca 35 minut, dokud nezačne po obvodu formy bublat šťáva.
  5. Crumble podávejte se zmrzlinou, smetanovým jogurtem či zakysanou smetanou.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová