Co se stane, když dáte péct jahody s rebarborou? Stane se z nich extrémně šťavnatý „kompot“ s harmonickou sladkokyselou chutí. A když tuto parádu v troubě ještě přikryjete křupavou drobenkou, vytvoříte dokonalé spojení, kterému už chybí jen pomyslná třešinka na dortu v podobě lahodného kopečku vanilkové zmrzliny, jogurtu nebo zakysané smetany.
Vzhledem k tomu, že crumble chutná nejvíc za tepla, bude chladivý prvek tvořit dvojitý kontrast, který naše smysly naprosto milují. Nic víc už není k báječnému zážitku třeba. Snad jen další strávník, se kterým si budete moct dezert užít a zabrání vám sníst celou várku do posledního kousku…
Rebarborovojahodový crumble
Na 2 až 4 porce potřebujete:
- 3 velké stonky rebarbory (300 až 350 g)
- 300 g jahod
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 2 lžíce třtinového cukru nebo sladidla (erythritol, xylitol)
- ½ lžičky mleté skořice
Drobenka:
- 30 g mandlí
- 60 g jemných ovesných vloček
- 30 g třtinového cukru nebo sladidla (erythritol, xylitol)
- 30 g celozrnné špaldové mouky
- 35 g másla
- Zmrzlina, řecký jogurt nebo kysaná smetana k podávání
Postup
- Rebarboru nakrájejte na centimetrové až centimetr a půl silné plátky a vložte do mísy. Jahody překrojte napůl nebo na menší kusy – podle velikosti plodů – a přidejte k rebarboře. Posypejte škrobem, cukrem a skořicí a promíchejte.
- Připravte drobenku. Mandle nasekejte nadrobno a vsypte do misky. Přidejte ovesné vločky, cukr, mouku a máslo pokrájené na kousky. Prsty promněte, aby se ingredience propojily.
- Rebarboru s jahodami urovnejte do zapékací formy o velikosti 17 × 23 cm. Zasypejte drobenkou.
- Pečte při 200 °C cca 35 minut, dokud nezačne po obvodu formy bublat šťáva.
- Crumble podávejte se zmrzlinou, smetanovým jogurtem či zakysanou smetanou.