Jak název napovídá, tento pokrm vznikl „nastavením“ bramborové kaše ječnými krupkami, aby se zvýšila jeho vydatnost. Typické zimní staročeské jídlo dokazuje, jak s takovým málem, které měli, dokázali naši předkové výborně hospodařit.
Nastavovaná kaše vyniká vůní česneku a majoránky. Její kombinace se smaženou cibulkou chutná naprosto náramně. U této podoby už se v chudých rodinách leckdy končilo. Pokud v hospodářství měli slepice, vejce dodalo pokrmu důležité bílkoviny. A když došlo na zabíjačky, kaše posloužila jako příloha k uzenému nebo zabijačkovým specialitám, popř. se sypala nasekanými škvarky. Mohlo se přidat i kysané zelí, které zase dodalo vitamin C.
K přípravě používejte ideálně drobnější ječné krupky. Kaši je možné připravit i s bulgurem nebo pohankou, ty ovšem nemají onu typickou „šlemovitou“ konzistenci jako ječné kroupy, které kaši dodávají na jemnosti a krémovitosti.
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Nastavovaná kaše (bramborová s kroupami a smaženou cibulkou)
Na 2 porce potřebujete:
- 100 g krupek (lámané ječné kroupy)
- 400 g oloupaných brambor (varný typ C)
- Sůl
- Plnotučné mléko nebo smetana na zjemnění
- 1 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- Majoránka
Smažená cibulka:
- 1 větší cibule
- 3 lžíce řepkového oleje nebo sádla
K podávání:
- Sázená vejce
- Nakládané okurky
- Čerstvě mletý pepř
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Postup
- Krupky namočte 4 až 5 hodin předem do většího množství studené vody. Poté vodu slijte, v hrnci zalijte čistou vodou asi 5 cm nad kroupy, osolte a vařte doměkka. Bude to trvat asi 40 minut. Polovinu vody můžete vyměnit za mléko, kaše bude ještě krémovější. Ale pozor, mléko má větší tendenci se připalovat.
- Z krupek byste měli vyvařit téměř všechnu vodu – konzistence po uvaření by měla připomínat ovesnou kaši.
- Oloupané brambory nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka. Vodu slijte a brambory rozšťouchejte šťouchadlem.
- Přidejte uvařené krupky, prolisovaný stroužek česneku a dál šťouchejte, aby se krupky do brambor dobře zapravily.
- Nakonec přidejte lžíci másla a trochu horké smetany nebo mléka na zjemnění a mezi prsty do hrnce rozemněte asi půl lžičky majoránky. Dobře promíchejte a podle potřeby dosolte.
- Zatímco se vaří brambory, nakrájejte cibuli na slabá půlkolečka. V pánvi rozehřejte olej a cibuli na středním, resp. mírně vyšším stupni smažte dozlatova. Po osmažení nechte na pánvi chvíli odležet.
- Nastavovanou kaši naservírujte na talíře a posypejte smaženou cibulkou. Podávejte se sázeným vejcem, popř. párkem a okurkami.
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová