Jak název napovídá, tento pokrm vznikl „nastavením“ bramborové kaše ječnými krupkami, aby se zvýšila jeho vydatnost. Typické zimní staročeské jídlo dokazuje, jak s takovým málem, které měli, dokázali naši předkové výborně hospodařit.

Nastavovaná kaše vyniká vůní česneku a majoránky. Její kombinace se smaženou cibulkou chutná naprosto náramně. U této podoby už se v chudých rodinách leckdy končilo. Pokud v hospodářství měli slepice, vejce dodalo pokrmu důležité bílkoviny. A když došlo na zabíjačky, kaše posloužila jako příloha k uzenému nebo zabijačkovým specialitám, popř. se sypala nasekanými škvarky. Mohlo se přidat i kysané zelí, které zase dodalo vitamin C.

K přípravě používejte ideálně drobnější ječné krupky. Kaši je možné připravit i s bulgurem nebo pohankou, ty ovšem nemají onu typickou „šlemovitou“ konzistenci jako ječné kroupy, které kaši dodávají na jemnosti a krémovitosti.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Nastavovaná kaše (bramborová s kroupami a smaženou cibulkou)

Na 2 porce potřebujete:

  • 100 g krupek (lámané ječné kroupy)
  • 400 g oloupaných brambor (varný typ C)
  • Sůl
  • Plnotučné mléko nebo smetana na zjemnění
  • 1 lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • Majoránka

Smažená cibulka:

  • 1 větší cibule
  • 3 lžíce řepkového oleje nebo sádla

K podávání:

  • Sázená vejce
  • Nakládané okurky
  • Čerstvě mletý pepř
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Krupky namočte 4 až 5 hodin předem do většího množství studené vody. Poté vodu slijte, v hrnci zalijte čistou vodou asi 5 cm nad kroupy, osolte a vařte doměkka. Bude to trvat asi 40 minut. Polovinu vody můžete vyměnit za mléko, kaše bude ještě krémovější. Ale pozor, mléko má větší tendenci se připalovat.
  2. Z krupek byste měli vyvařit téměř všechnu vodu – konzistence po uvaření by měla připomínat ovesnou kaši.
  3. Oloupané brambory nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka. Vodu slijte a brambory rozšťouchejte šťouchadlem.
  4. Přidejte uvařené krupky, prolisovaný stroužek česneku a dál šťouchejte, aby se krupky do brambor dobře zapravily.
  5. Nakonec přidejte lžíci másla a trochu horké smetany nebo mléka na zjemnění a mezi prsty do hrnce rozemněte asi půl lžičky majoránky. Dobře promíchejte a podle potřeby dosolte.
  6. Zatímco se vaří brambory, nakrájejte cibuli na slabá půlkolečka. V pánvi rozehřejte olej a cibuli na středním, resp. mírně vyšším stupni smažte dozlatova. Po osmažení nechte na pánvi chvíli odležet.
  7. Nastavovanou kaši naservírujte na talíře a posypejte smaženou cibulkou. Podávejte se sázeným vejcem, popř. párkem a okurkami.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová