Pokud vám červená řepa doposud nic moc neříkala, v tarte tatinu vás zcela oslní. V kombinaci s karamelizovanou cibulí jí to velice sluší. Fajnšmekři navíc mohou obrácený koláč posypat kozím sýrem, ořechy a tymiánem.

Možná tento koláč nebude patřit k těm nejjednodušším, ale rozhodně bude patřit k vašim nejoblíbenějším. Ať už chystáte oslavu, nebo čekáte návštěvu a chcete vzbudit pozornost originálním pohoštěním, tarte tatin s červenou řepou si své sympatie získá.

Pokud si nejste jistí, zda všichni strávníci milují kozí sýr, můžete kousky sýra nechat v mističce vedle koláče, stejně jako nasekané ořechy a čerstvý tymián – ať si každý svou porci doplní podle libosti. Jestli se rozhodnete koláč servírovat nazdobený se vší parádou, udělejte tak až chvíli před podáváním. Řepový koláč totiž nejlépe chutná při pokojové teplotě. To by však nemuselo svědčit sýru, který by se navíc dlouhým sezením na koláči zbarvil do fialova.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Obrácený slaný koláč s řepou, karamelizovanou cibulí a sýrem

Na formu o průměru 23 cm potřebujete:

  • 220 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 120 g másla
  • 50 ml vody
  • 1 žloutek

Karamelizovaná cibule:

  • 350 g oloupané červené cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička tymiánu
  • 60 ml červeného vína
  • Sůl & pepř

Dále potřebujete:

  • 4 střední bulvy červené řepy (500 g)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • ½ lžíce třtinového cukru
  • Větší špetka soli
  • Máslo na vytření formy

K podávání:

  • Vlašské ořechy
  • Čerstvý kozí sýr
  • Čerstvý tymián
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup:

  1. Začněte přípravou těsta. Mouku smíchejte se solí. Máslo nakrájejte na malé kousky a zapracujte do mouky. Pak přilijte vodu, přidejte žloutek a zpracujte těsto. Utvořte z těsta kouli, zabalte do fólie a nechte v lednici přes noc nebo minimálně 3 hodiny uležet.
  2. Cibuli nakrájejte na slabá půlkolečka. V hrnci rozehřejte olej a cibuli pozvolna opékejte, dokud nezačne chytat zlatohnědý tón. Bude to trvat něco málo přes půl hodiny.
  3. K cibuli přisypejte cukr a míchejte minutu až dvě. Dále přidejte prolisovaný česnek, mletý zázvor a míchejte další asi půl minutu. Zalijte balzamikovým octem a míchejte, dokud se nevypaří. Poté zalijte vínem, přidejte tymián, sůl a pepř a dále míchejte, dokud se i víno nezredukuje. Mělo by se asi z poloviny vypařit – aby výsledná konzistence nebyla příliš mokrá, ale aby se nepálila. Stáhněte z plotny.
  4. Oloupanou řepu nakrájejte na centimetrové plátky. Přendejte do mísy. V malé mističce prošlehejte olej, balzamikový ocet, cukr a špetku soli. Zalijte řepu a promíchejte, aby se plátky v marinádě dobře obalily. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 190 °C 30 minut. Vyndejte z trouby.
  5. Koláčovou formu dobře vytřete máslem. Na dno vyskládejte vedle sebe předpečenou řepu. Na řepu rozprostřete karamelizovanou cibuli. Vyplníte jí tak i štěrbiny mezi plátky řepy.
  6. Těsto vyválejte na kruh o něco málo větší než průměr formy. Bude trochu silnější, než jste zvyklí u přípravy quiche nebo jiných koláčů s křehkým korpusem. Zeleninu překryjte těstem. Povrch párkrát propíchněte.
  7. Pečte při 180 °C 45 minut. Po upečení nechte 5 až 10 minut odstát, potom překryjte talířem, překlopte vzhůru nohama a formu sundejte.
  8. Před servírováním posypejte nasekanými ořechy, kousky sýra a lístky tymiánu.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová