Prošívaná deka – pekly ji naše babičky, naši rodiče ji milovali a s chutí si tento známý dezert upečeme i my. Doporučuji vyzkoušet i jeho méně tradiční světlou verzi doplněnou ovocem.
Bílou prošívanou deku můžete dochutit kokosem – vyměňte třicet gramů mouky za stejné množství strouhaného kokosu. K dochucení těsta lze použít místo vanilky i citronovou kůru nebo tonku. Maliny zase klidně vyměňte za drobné lesní jahody, borůvky, ostružiny, rybíz či třešně.
Světlá prošívaná deka (tvarohový koláč s malinami)
Na plech 35×30 cm potřebujete:
- 2 polotučné tvarohy ve vaničce
- 1 vejce
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 300 g malin
Těsto:
- 3 vejce (oddělené žloutky od bílků)
- 200 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 120 g rostlinného oleje
- 100 g polotučného mléka
- 340 g polohrubé mouky
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- Špetka soli
- Moučkový cukr na posypání
Postup
- Začněte přípravou náplně k „prošívání“. Tvaroh důkladně promíchejte s vejcem, cukrem a pudinkem. Přendejte do cukrářského sáčku.
- Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Vmíchejte olej a mléko.
- Mouku smíchejte s kypřicím práškem a zapracujte do žloutkové části těsta.
- K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte do pevného sněhu. Sníh zlehka zapracujte do těsta.
- Těsto nalijte do plechu vyloženého pečicím papírem nebo vymazaného tukem a vysypaného moukou či strouhankou. Těsto rozetřete do rovnoměrně silné vrstvy.
- Pomocí sáčku stříkejte na koláč křížem krážem rovné pruhy. Do vzniklých „okének“ vkládejte maliny. Můžete je případně vyměnit za borůvky, třešně nebo jiné drobné ovoce.
- Pečte při 180 °C 35 minut. Po upečení nechte vychladnout. Před podáváním lehce pocukrujte moučkovým cukrem.