Frankfurtská polévka je královnou jídelen, bufíků a horských chat, ale ruku na srdce, kdo byste si tuhle svačinovou polévku občas nedal i v chráněném prostředí domova? Kromě skvělé záminky ke spotřebování zbylých párků (respektive spíše nákupu nových) je frankfurtská extrémně jednoduchá, rychle hotová a dost sytá. Použijte kvalitní uzeninu a zahoďte předsudky!
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Frankfurter Suppe: domácí frankfurtská polévka s párkem
- 2 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 150 g / 4 nožky kvalitních párků
- 4 střední brambory
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sladké či uzené papriky
- ½ lžičky drceného kmínu
- 1 l hovězího vývaru
- 1 lžička sušené majoránky (lze vynechat)
- Sůl & pepř
- Čerstvá majoránka, petržel či libeček
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Postup
- Najemno nakrájenou cibuli nechte pomalu zezlátnout na sádle. Mezitím pokrájejte párky na kolečka, přihoďte je k cibuli a také je orestujte. Než se opeče základ, oloupejte a na kostky nakrájejte brambory.
- Párky posypejte moukou, restujte další minutu, přidejte najemno nasekaný česnek, papriku a kmín a ještě pár vteřin míchejte, až se rozvoní.
- Poté ihned, aby paprika s česnekem nezhořkly, zalijte vývarem a dobře přitom míchejte, aby nevznikly hrudky. Do hrnce přidejte brambory, promnutou majoránku a sůl a 15 až 20 minut vařte za občasného míchání doměkka.
- Polévku dochuťte čerstvě mletým pepřem a podávejte posypané čerstvou majoránkou, petrželí nebo libečkem. Nezapomeňte na tradiční sádlový nebo pivní rohlík!
Tipy & triky
- Použijte kvalitní párky. Nabízí se frankfurtské či vídeňské, ale chybu neuděláte s jakoukoli dobrou uzeninou. Třeba Švédové vaří svůj Korvstroganoff v podstatě z kabanosu.
- Neošiďte opékání cibule, právě to dodá polévce lahodnou chuť. Stejně tak ideálně použijte opravdový vývar, nikoli ten z bujonové kostky. Polévka bude chutnější i výživnější.
- Na závěr můžete polévku zjemnit asi 100 ml smetany ke šlehání.
- Naopak pro pikantnější chuť použijte debrecínské párky a špetku chilli nebo pálivé papriky.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová