Chce budit silné emoce. Zároveň je to největší projekt jeho kariéry. Nový podnik Radka Kašpárka na Staroměstském náměstí otevře na přelomu listopadu a prosince. Slibuje zážitky, jaké dosud žádný jiný tuzemský podnik nenabízí.
Restaurace s názvem 420, která vzniká v domě U Červené lišky, v sobě kombinuje Kašpárkovu třaskavou personu, špičkovou gastronomii a velké ambice.
V týmu bude pod vedením šéfkuchaře Marka Kominka pracovat dvaadvacet kuchařů, kteří uvaří jídlo pro 170 lidí. Podnik je třikrát větší než první Kašpárkova restaurace, michelinskou hvězdou oceněný Field.
„Počítám, že to od prvního dne pořádně rozjedeme. Všichni, kdo pro nás pracují, vědí, že my jedeme do plných. Například šéfcukrářka Katka Brodnianská zkouší nové recepty celý rok,“ popisuje Kominek.
„Pokud si u nás dáte rakvičku, tak bude sice bez šlehačky, ale servírovaná v malých, na míru vyrobených rakvích,“ načrtává specifika servírování Radek Kašpárek. Těší se, jak na koncept zareagují hosté i celá gastro scéna.
„Kdo mě alespoň trochu zná, ví, že jsem fanouškem Baníku. Hrdý Ostravák, pro kterého výraz p*čo! není nadávka, ale způsob života. Takovou esenci chci dostat do čtyřistadvacítky,“ vysvětluje hvězdný porotce kulinární show MasterChef.
Restaurace slibuje fungovat od oběda, kdy se na poledním menu ocitne předkrm, polévka, pokrm z masa i čistě vegetariánský chod. V plánu je i zmrzlinový pohár s nejrůznějšími posypkami.
„Pořídili jsme zmrzlinovací stroj, protože jsme chtěli vytvořit poctu polárkáči, který jsme dostávali od rodičů v dětství za odměnu,“ vzpomíná Radek Kašpárek.
„Pokud si nevyberete z obědového menu, je vám k dispozici to steakové. Zůstane i v rámci večerní nabídky, která bude jinak à la carte,“ doplňuje Marek Kominek.
Tradiční regionální kuchyně bude podle slov obou posunutá nečekaným směrem. Jako třeba kachna připravená ve formě paštičky, servírovaná ve formě tvaru opeřence s višňovým glazé, škvarkovou buchtou a zmrzlinou z lískových ořechů. Tatarák z jelena vám zase přinesou na zasněženém talíři.
Kašpárek si nového šéfkuchaře vybral proto, že s ním měl nejen dlouholeté zkušenosti ve Fieldu, ale protože mu Marek Kominek pomáhal také v rámci soutěže MasterChef. „Marek pro mě byl okamžitá volba. Je kreativní, pečlivý, spolehlivý. Zároveň jsem nechtěl, aby do nové restaurace odešli mí dva sous chefové z Fieldu,“ prozrazuje.
„Za jídlo ve 420 zaplatíte od 320 korun za předkrm a 590 za hlavní chod. Slibujeme vám velké porce, chceme, aby se sem lidé chodili pořádně najíst,“ směje se Kašpárek. Svůj nový podnik zároveň absolutně nevnímá jako konkurenci finediningových restaurací, které před nedávnem v Praze otevřely.
„Naše pozice neohrožuje Field ani La Degustation. Až pod nimi stojí 420,“ vysvětluje. Podobně jako u projektu Alma, kde je kromě restaurace kavárna, vinný bar i obchod s vínem, bude mít 420 svůj vlastní obchod.
„Pracuje pro nás skvělý řezník Tomáš Šimové. Ráno sem dorazte na šizenou snídani, kde si dáte uzeniny a naše dalamánky či rohlíky. I taková šizená snídaně bude stát za to,“ uzavírá Radek Kašpárek.