Nadýchané a jemné lívance vám zaručeně zlepší ráno, ale klidně také oběd či večeři. Jsou ovoněné vanilkou, vláčné díky ricottě a kyselkavé po citronu. Pokud patříte mezi milovníky sladkých snídaní, tento recept je pro vás ten pravý. Navíc s ním nestrávíte déle než dvacet minut, na chuti to však rozhodně nepoznáte.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Ricottové lívance s borůvkami a citronem

Na 4 porce potřebujete:

  • 260 g hladké mouky
  • 30 g krupicového cukru
  • 250 g mléka
  • 130 g ricotty
  • 150 g kanadských borůvek
  • 2 celá vejce
  • 1 žloutek
  • 1, 5 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžíci vanilkového extraktu
  • 15 g citronové šťávy
  • kůru z citronu
  • špetku soli
  • olej na smažení

K podávání:

  • 200 g mrazených borůvek
  • 15 g krupicového cukru
  • 300 g bílého jogurtu
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • ostružiny a kanadské borůvky k podávání
  • javorový sirup
  • pár lístků máty
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. V jedné míse smíchejte sypké suroviny – mouku, cukr, jedlou sodu, kypřicí prášek a sůl. V míse druhé smíchejte mléko, vajíčka, žloutek, ricottu, citronovou šťávu i kůru a vanilkový extrakt, následně přidejte směs sypkých surovin a pomocí metličky promíchejte do hladkého hustého těsta. Nakonec stěrkou opatrně vmíchejte kanadské borůvky.
  2. Připravte si pánev či lívanečník a na kapce oleje osmažte jednotlivé lívanečky do zlatavé barvy, těsto by vám mělo vystačit na cca dvanáct až patnáct lívanců.
  3. Zatímco se lívance smaží, připravte borůvkový jogurt. Mrazené borůvky nasypte do rendlíku společně s cukrem a zahřívejte, dokud borůvky nerozmrznou a nepustí šťávu, trvá to několik minut. Vařte, dokud se šťáva nevyvaří, nechte pár minut vychladnout a smíchejte s jogurtem a vanilkou.
  4. Hotové lívance podávejte s borůvkovým jogurtem, čerstvými ostružinami, borůvkami a lístky máty. Doporučuji polít i javorovým sirupem.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová