Kýč? Rozhodně. Jídlo, které málokoho urazí? Bezpochyby. Konečně valentýnské jídlo, které potěší i životem protřelé cyniky? Určitě! Pokud vám šílenství kolem Valentýna nic neříká, ale s pořekadlem, že láska prochází žaludkem, souhlasíte, právě jste našli inspiraci na dnešní (nebo jakoukoli jinou) večeři.

Kýč řízek ve tvaru srdce zajisté trochu je, ale ze zkušenosti můžu říct, že na rozdíl od růžových zákusků plných srdíček udělá radost opravdu většině lidí bez ohledu na jejich vztah ke svátku zamilovaných.

A malý tip: pokud si nejste jisti přístupem vaší drahé polovičky k Valentýnu, vždycky se můžete tvářit, že řízek má podobu srdce čistě náhodou!

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Kuřecí řízek ve tvaru srdce, bramborová kaše a okurkový salát

Na 2 velké porce potřebujete:

  • 2 kuřecí prsa
  • sůl
  • 2 vejce
  • hladkou mouku
  • strouhanku 
  • sádlo, ghí nebo řepkový olej

Na kaši:

  • 600 g brambor (typ C)
  • sůl
  • 50 g másla
  • 150 ml smetany nebo plnotučného mléka

Na salát:

  • ½ okurky
  • 1 špetku soli
  • 1 lžičku cukru
  • 2 lžíce jablečného či vinného octa
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Z masa odstraňte blanky, tuk a tenký proužek masa, který se nejspíš sám odděluje. Ostrým nožíkem (já na podobné věci používám šikovný 9cm od Fabini) pak prso prokrojte tak, abyste ho nedokrojili, zůstalo vcelku a vznikla tak placka o podobné tloušťce a tvarem připomínající srdce.
  2. Mezi dvěma pláty potravinářské fólie (díky tomu se nepotrhá a nenalepí na paličku) maso vyklepejte na zhruba stejnou tloušťku. Detailisté oříznou plátky do tvaru více asociujícího srdíčko.
  3. Kuře z obou stran osolte a opatrně ho postupně obalte v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Stejně postupujte s druhým řízkem.
  4. Troubu vyhřejte na 100 °C. V pánvi nebo kastrolu rozpalte alespoň centimetr tuku (za mne je nejlepší sádlo nebo ghí) a řízky v něm z obou stran pozvolna, aby kolem nich jen pomalu stoupaly bublinky, osmažte dozlatova.
  5. Řízky přemístěte na mřížku nebo pečicí papír do trouby a ještě je asi dvacet minut dopečte.
  6. Než dáte smažit řízky, oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte, na chvíli vraťte bez poklice na plotnu, aby se odpařila zbylá voda, a spolu s máslem rozmačkejte šťouchadlem. Postupně vmíchejte ohřáté mléko a pro extra nadýchanou kaši ještě vyšlehejte metličkou. Podle chuti osolte.
  7. Okurku nastrouhejte nahrubo nebo na plátky a ochuťte solí, cukrem a octem.

Tip: Větší odkrojky masa také obalte a osmažte, při ponechání na kuchyňské lince záhadně mizí! A pokud jste zastánci lehce dekadentních zážitků, jako dezert nachystejte muffiny s bourbonem a slaninou, čokoládovou pěnu s chilli nebo pivní dort s preclíky.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová