Během osmi měsíců otevřeli Ondřej Marek a Andrea Sirtoni už svůj třetí podnik. Po Enoteca Karlín a Sugo přicházejí na Vinohrady s další pobočkou Enotecy, kde můžete zůstat od snídaně do večeře.

Pracovní tempo této dvojice je stejně překotné jako dikce Andrey Sirtoniho. Šéfkuchař, který pracoval v italských luxusních restauracích a v Praze působil v Sanshu, Taro či Dianu, nedokáže vyprávět příběh svého podnikání, aniž by zůstal klidný.

„Chápete, v Praze chyběla opravdu cool italská kuchyně. Postrádal jsem klasické recepty s twistem, jednoduchost, která si na nic nehraje, ale chuťově vás dostane. Někteří italští kuchaři se se mnou hádají, že původní recepty ničím. Já si jdu ale za svým,“ prohlašuje Sirtoni a zřejmě ví, co dělá.

Pasta bar Sugo své první hosty přivítal jen před několika týdny a od té doby je tam skoro pořád většina stolů obsazená. Teritorium Karlína má duo Sirtoni–Marek dobře zvládnuté a buzz se jim podařilo vytvořit už minulý červen okolo pop-up baru Grande Paolo, který spoluorganizovali, a ten pak transformovali na Enotecu.

Jenže Vinohrady jsou jiná kapitola. Místní jsou zhýčkanější než Karlínští, mají spoustu nároků i míst, kam zajít ve svém okolí.

„My se ale domníváme, že sem přinášíme svěží vítr. Do Enotecy Jiřího z Poděbrad můžete na rodinnou snídani či oběd, na rande, na skleničku s přáteli. Jsme trendy, ale chceme, aby se tady cítili dobře všichni,“ vypočítávají Ondřej s Andreou.

Na lokaci přišli náhodou, Enoteca se nachází na místě bývalého barber shopu Tony Adam’s, jen pár kroků od kostela Nejsvětějšího srdce Páně.

„Chodil jsem se sem stříhat, a když jsem jednoho dne vedl syna do školy, všiml jsem si, že barber shop zavřel nadobro. Ihned jsem volal Ondřejovi, že to místo musíme získat,“ přiznává Andrea Sirtoni.

Vypadá to, že když si toto duo něco usmyslí, jde si za tím. Partneři v podnikání, již se seznámili přes pop-upy s italskými naturálními víny, která Ondřej Marek do Česka dováží, měli okamžitě jasno, jaký koncept Vinohradům představí. Přesvědčili majitele nemovitosti a pustili se do rekonstrukce prostoru.

„Nikdy nepracujeme s architekty. Vše vymýšlíme sami. Navrhl jsem design v Sugu, stejně jako v Enotece Jiřího z Poděbrad. Zatímco v Sugu je vibe takový industriální –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dovezl jsem tam například staré židle, chtěl jsem, aby vyniklo hlavně jídlo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠, na Vinohradech je to vzdušné, čisté,“ popisuje Andrea Sirtoni.

Menu kombinuje kvalitní suroviny a jednoduchá jídla. „Každý by měl ochutnat Cotoletta alla pizzaiola, slavné italsko-americké kuře s parmazánem. A k tomu Negroni Olives,“ doporučuje Andrea. Maso a ryby pocházejí od lokálních dodavatelů, z Itálie jsou pak čerstvé místní speciality.

Konkurence se Andrea s Ondřejem neobávají. „Chodila za námi spousta přátel, kteří cestují do Itálie a přesně taková kuchyně jim v Česku chyběla. Stejně jako koncept, kde strávíte ráno i večer. Nic takového doteď Praha neměla,“ je přesvědčený Andrea Sirtoni.

Novátorský je i přístup k italským naturálním vínům, která dováží Ondřej Marek.

„Najdete je v Berlíně, v Kodani, ale v Česku zatím moc známá nejsou. V Itálii nejde o masový trend, ale o niche záležitost. My jsme z nich nadšeni, a proto heslo na wi-fi v našich podnicích zní #primitivonemáme. Protože tak to skutečně je, běžná italská vína u nás nenajdete,“ líčí oba majitelé.

Vína vybírají přímo u vinařů. Spolupracují s těmi, kteří na vinici pracují s respektem k přírodě a s minimálním zásahem při práci ve sklepě. Hosté si mohou vychutnat sklenku na místě nebo si koupit lahev domů.

Enoteca Jiřího z Poděbrad byla otevřená jen pár dnů, ale brzy nalákala řadu influencerů či designérů, kteří ve vás snadno vyvolali pocit, že když jste v daném podniku ještě nebyli, jste dost mimo.

Enoteca JZP

Adresa: Laubova 1, Praha 3
Otevírací doba: pondělí až pátek 11–22, sobota a neděle 9–22 hodin

Pokud chcete dát najevo, že jste součástí této party, na prodej jsou i trička s logem podniku. Nosí je také obsluha a na zádech je italsky napsáno „L’Angolo Piú Bello Del Quartiere“, což volně přeloženo znamená „nejkrásnější místo ve čtvrti“.

Ambice je to vysoká, stejně jako investice. Enoteca Jiřího z Poděbrad si vyžádala vklad okolo pěti milionů korun. Vzhledem k tomu, že Sugo je podle majitelů stále hit, kterému neklesá návštěvnost, mohou si dovolit mít pomalý rozjezd ve svém novém podniku.

„Věříme, že v létě to tu bude žít. Budeme mít zahrádku, kde se budete náhodně potkávat se svými kamarády a zůstanete tu na skleničku i na lahev,“ plánuje Ondřej s Andreou.

Čím je ale Enoteca Jiřího z Poděbrad opravdu tak odlišná od ostatních italských restaurací? Nejen svou mladistvou atmosférou, ale hlavně přístupem k surovinám a prací k nim. „Jsme poctiví. K vám, k sobě. Předražených hnusů se u nás nedočkáte,“ směje se Andrea Sirtoni.