Využijte krátkou houbovou sezonu a připravte si skvělé bezmasé karbanátky inspirované klasickou kombinací chutí z houbové smaženice. Křupavost jim dodá hrubá krupice – opomíjená surovina, kterou nahradíme obvyklou mouku či strouhanku. 

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Houbové karbanátky bez masa

Na 10 karbanátků potřebujete:

  • 300 g čerstvých lesních hub
  • 1 malá cibule
  • Sádlo nebo olej na smažení
  • Sůl
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 100 g bílého pečiva
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 60 g hrubé krupice
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého libečku, majoránky nebo petržele
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Nejprve houby očistěte malým nožíkem, ale neomývejte je vodou. Nakrájejte je na malé kousky. Cibuli nasekejte najemno.
  2. Ve větší pánvi na sádle nebo oleji krátce orestujte cibuli společně s houbami. Osolte je, okmínujete a přiklopte poklicí. Osolené houby pustí vodu a následně je duste cca 10 minut.
  3. Houbovou směs nechte zchladnout.
  4. Pečivo nakrájejte na kostičky a zalijte ho mlékem. Přidejte zchladlé houby, nasekaný libeček (případně majoránku či petržel), prošlehaná vejce a krupici. Důkladně zamíchejte a dle chuti případně dosolte. 
  5. Ve vrstvě rozpáleného tuku smažte z obou stran karbanátky, které vytvarujte mokrýma rukama nebo přímo na pánvi lžící. 
  6. Houbové placky servírujte se šťouchanými bramborami s cibulkou nebo bramborovou kaší

Tip: Čerstvé lesní houby využijete i do tradiční kulajdy, k těstovinám nebo do voňavého quiche.

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková