Využijte krátkou houbovou sezonu a připravte si skvělé bezmasé karbanátky inspirované klasickou kombinací chutí z houbové smaženice. Křupavost jim dodá hrubá krupice – opomíjená surovina, kterou nahradíme obvyklou mouku či strouhanku.
Houbové karbanátky bez masa
Na 10 karbanátků potřebujete:
- 300 g čerstvých lesních hub
- 1 malá cibule
- Sádlo nebo olej na smažení
- Sůl
- ½ lžičky drceného kmínu
- 100 g bílého pečiva
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- 60 g hrubé krupice
- 1 lžíce nasekaného čerstvého libečku, majoránky nebo petržele
Postup
- Nejprve houby očistěte malým nožíkem, ale neomývejte je vodou. Nakrájejte je na malé kousky. Cibuli nasekejte najemno.
- Ve větší pánvi na sádle nebo oleji krátce orestujte cibuli společně s houbami. Osolte je, okmínujete a přiklopte poklicí. Osolené houby pustí vodu a následně je duste cca 10 minut.
- Houbovou směs nechte zchladnout.
- Pečivo nakrájejte na kostičky a zalijte ho mlékem. Přidejte zchladlé houby, nasekaný libeček (případně majoránku či petržel), prošlehaná vejce a krupici. Důkladně zamíchejte a dle chuti případně dosolte.
- Ve vrstvě rozpáleného tuku smažte z obou stran karbanátky, které vytvarujte mokrýma rukama nebo přímo na pánvi lžící.
- Houbové placky servírujte se šťouchanými bramborami s cibulkou nebo bramborovou kaší.
Tip: Čerstvé lesní houby využijete i do tradiční kulajdy, k těstovinám nebo do voňavého quiche.