Je jich jen několik na světě a jsou zodpovědní za to, jak vzniká nápoj, který je jejich národním dědictvím. Mistři rumu. Asbel Morales se mu profesionálně věnuje už od svých dvaceti let. „Není to jen alkohol, ale způsob života,“ vysvětluje během své návštěvy v Praze.
Prsty houpe sklenicí, otáčí jí proti světlu. „Podívejte na tu nádhernou jantarovou barvu. Až ho ochutnáte, ucítíte med a ovoce. Zavřete oči a představte si, že sedíme na pláži. Nemáte chuť na mojito?“ láká mě Asbel Morales.
Jsou teprve tři odpoledne a na degustaci Havana Clubu, kam přijel jeden z největších odborníků na tuto lihovinu, byste s chutí začali psát své vlastní rumové deníky.
Je úplně jedno, zda dáváte přednost jiným destilátům, nebo abstinujete. U příběhu Asbela Moralese oceníte, s jakou vášní a oddaností se věnuje své profesi.
„Rum je pro nás Kubánce posvátným. Za nejdůležitější ve své profesi považuji, že ji mám komu předat. Moji učedníci mi dodávají pocit smysluplnosti. Proto nikdy neopustím nejen to, co dělám, ale ani Kubu jako takovou,“ říká zapáleně.
Asbel Morales je jedním z mistrů rumu. V praxi to znamená, že musel patnáct let studovat celý proces vzniku lihoviny. Od výběru té správné cukrové třtiny po všechny procesy, které se odehrávají v palírně, až po konečné stáčení.
Celá instituce rumového mistra funguje přes 165 let. Starší vždy zaučují mladší a vždy se musí jednat o rodilé Kubánce.
Před dvěma lety dokonce zařadilo UNESCO mistry rumu na svůj seznam nehmotných památek. Nyní jich funguje celkem čtrnáct, mezi nimiž je i pět žen.
„I když je to náročné studium, jsme opakem uzavřené společnosti. Na Kubě se těšíme velké úctě, protože všichni chápou, že doslova pracujeme na kulturním dědictví,“ rozesměje se Asbel Morales.
O tom, že bude pracovat jako mistr rumu, prý snil od mládí. „Nejde to ale říct, já budu mistr rumu. Někdo zkušený, kdo už tak pracuje, si vás musí vybrat. Měl jsem to štěstí, že si mě za učedníka vybrali už v palírně v Manacas, kde jsem při škole pracoval,“ vzpomíná na své začátky.
Rozumět rumu podle Asbela Moralese znamená mít velkou trpělivost. „Proměňuje se v různých fázích. Vnímáte jeho barvu a vůni. Je to živý poklad,“ tvrdí s širokým úsměvem. Právě na rozpoznávání chutí, barev a vůní se mistr rumu musí zásadně vyškolit.
„My mistři rumu jsme takoví strážci původní kubánské kultury. Když se mě ptáte, zda jsem někdy přemýšlel o tom, že svou rodnou zem opustím, musím vás zklamat. Narodil jsem se tam, a také tam zemřu. Jsem veliký patriot,“ proklamuje Morales.
I přesto, že Kuba je zemí, kde i v roce 2024 stále vládne socialismus, původní kubánská značka Havana Club, se kterou Morales spolupracuje, spolupracuje s francouzskou skupinou Pernod Ricard. Předchozí majitelé značky, kterou v roce 1878 založil José Arechabala, emigrovali do Spojených států.
Firma Havana Club byla znárodněna v roce 1959, ale od roku 1994 jsou rumy této značky vyráběny v rámci joint venture Havana Club International, který patří stejným dílem kubánskému státu a Pernod Ricard.
„Mně osobně jde o to, aby se produkt, kterému jsem věnoval veškerý svůj um a lásku, dostal k lidem po celém světě. Aby v každém doušku cítili, co to znamená být hrdým Kubáncem. Momentálně se nacházíme ve 125 zemích světa, s výjimkou Spojených států,“ komentuje toto spojení mistr rumu Morales.
Nápoj vnímá také jako společníka, který provází každého Kubánce od narození. „Přípitkem rumu se oslaví příchod nového života na svět, při jeho svatbě i smrti. Rum pijete, když jste veselí i smutní. Už jsem vám řekl, je to způsob života,“ doširoka se usměje Asbel Morales, který Prahu navštívil už potřetí.
Jak by vysvětlil Středoevropanům onu magii, kterou v sobě skrývá nápoj z „ostrova svobody“? A jak Čechy přiměje, aby rum milovali stejně jako on?
„Nemusíte ho milovat. Napijte se, pomalu. Poválejte jej na jazyku. Vnímejte jej, pak pomalu polkněte. Tak. Už chápete celou tu kulturu a historii? Jen ji chápejte, stejně jako naše usílí. To je celé,“ uzavírá.