Když chcete něco tradičního, ale zároveň trochu jiného, jahodové včelí úly jsou přesně to, co hledáte. Sladká náplň, máslové těsto a nádech ovoce doladí toto extrémně oblíbené, efektní a přitom poměrně jednoduché nepečené cukroví.

Pokud chcete nabídnout něco jiného než klasické linecké nebo rohlíčky, jahodové včelí úly jsou elegantní volba. Nejsou přeslazené, mají výraznou ovocnou chuť a jemnou krémovou náplň. Pro ty, kteří rádi obměňují klasiku, máme připravené i další varianty úlků včetně pistáciových, karamelových nebo kokosových.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Jahodové včelí úly (vosí hnízda) bez vaječňáku

Na cca 25 kusů potřebujete:

  • 120 g dětských piškotů
  • 150 g moučkového cukru
  • 90 g změklého másla
  • 3 lžíce mléka
  • 30 g jahod sušených mrazem
  • cukr moučka na vysypání formičky

Na náplň:

  • 60 g změklého másla
  • 70 g jahodového džemu
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • ½ lžičky pomerančové kůry
  • cca 25 piškotů nebo lineckých koleček
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Nejprve si připravte těsto. Dětské piškoty rozmixujte na prach a smíchejte s moučkovým cukrem. Lyofilizované jahody rozmixujte na prach a přes jemné sítko je prosejte k piškotům. Sítko zachytí většinu zrníček, která by v cukroví mohla až moc křupat. Nyní přidejte máslo a mléko a v robotu či ručně vypracujte vláčné, lehce lepivé a hladké těsto. Přesuňte ho na deset minut do lednice.
  2. Mezitím připravte náplň. Máslo vyšlehejte do světlé pěny, trvá to pár minut. Jahodový džem spolu s pomerančovou šťávou a kůrou přidejte k máslu a šlehejte další dvě minuty, aby se náplň kompletně propojila. Kdyby se srazila, přidejte lžíci teplého rozpuštěného másla a prošlehejte. Náplň přesuňte do zdobicího sáčku či lahvičky a dejte prozatím stranou.
  3. Začněte tvořit jednotlivé úlky. Pokud máte stojánek na úly (prodává například Tescoma), máte práci o dost jednodušší. Vždy formičku uzavřete a lehce vysypte moučkovým cukrem, zaměřte se hlavně na spoje. Uzavřenou formičku naplňte těstem a uprostřed vytvořte důlek prstem či tvořítkem.
  4. Odřízněte přebytek těsta, poté tvořítko vyndejte a formičku opatrně otevřete. Pokud máte stojánek, vytvarované úlky do něj odkládejte a pokračujte dál, dokud celý stojánek nezaplníte. Vytvarované úlky pomocí sáčku naplňte připravenou jahodovou náplní a každý kus přiklopte piškotem nebo domácím lineckým kolečkem. Překlopte piškotem dolů a dejte alespoň na jeden den odležet do lednice, kde toto vánoční cukroví také skladujte.

Malinové včelí úly: Stejným způsobem vyrobíte malinové úlky, stačí lyofilizované jahody a džem vyměnit za malinou variantu.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová