Špízy z mečouna a cukety jsou perfektní volbou na grilování, když přípravou nechcete či nemůžete strávit moc času, ale zároveň byste rádi něco elegantnějšího než klobásy.
Mečoun díky své masové konzistenci často chutná i těm, kteří jinak rybám příliš neholdují. Zároveň je pro své pevné maso ideální na gril, protože se nerozpadá, a stačí mu jen krátká tepelná úprava.
Rybí špízy z mečouna a cukety & bylinková salsa chimichurri
Na 4 porce / 8 špízů potřebujete:
- 750 g steaku z mečouna
- 1 cuketa
Na marinádu:
- 1 hrnek bylinek (hladkolistá petržel a/nebo koriandr)
- 1 lžíce kaparů
- 2 stroužky česneku
- ¼ hrnku olivového oleje
- 1 bio citron
- Chilli vločky (lze vynechat)
- Sůl & pepř
Postup
- Pokud používáte dřevěné špejle a gril, namočte špejle na hodinu do vody, aby nehrozilo vzplanutí.
- Rybu omyjte, osušte a nakrájejte na asi 3cm kousky. Omytou cuketu (já použila žlutou i zelenou) nakrouhejte podélně škrabkou na plátky, až se dostanete ke středu se semínky, ten vyhoďte nebo použijte do polévky.
- Na grilovací jehly nebo namočené špejle pak střídavě napichujte kousky ryby a plátky cukety složené do harmoniky.
- Petržel či koriandr (nebo mix obojího) nahrubo nasekejte, vložte do mixéru s kapary, plátky česneku, olejem, kůrou z celého citronu, 2 lžícemi citronové šťávy, chilli dle chuti, solí a čerstvě mletým pepřem a rozmixujte. Případně vše najemno nasekejte a dobře promíchejte.
- Rybu potřete marinádou a nechte hodinu marinovat. Poté dobře rozpalte gril nebo grilovací pánev a špízy z každé strany 2 až 3 minuty opékejte, ale nepřežeňte to, aby maso zůstalo šťavnaté, mečoun může být uvnitř stejně jako tuňák trochu syrový.
- Podávejte se zbylou salsou a skrojky citronu.
Tip: Citrony k podávání rozpulte a řeznou stranu také ogrilujte.