Špízy z mečouna a cukety jsou perfektní volbou na grilování, když přípravou nechcete či nemůžete strávit moc času, ale zároveň byste rádi něco elegantnějšího než klobásy.

Mečoun díky své masové konzistenci často chutná i těm, kteří jinak rybám příliš neholdují. Zároveň je pro své pevné maso ideální na gril, protože se nerozpadá, a stačí mu jen krátká tepelná úprava.

Foto Eva Malúšová

Rybí špízy z mečouna a cukety & bylinková salsa chimichurri

Na 4 porce / 8 špízů potřebujete:

  • 750 g steaku z mečouna
  • 1 cuketa

Na marinádu:

  • 1 hrnek bylinek (hladkolistá petržel a/nebo koriandr)
  • 1 lžíce kaparů
  • 2 stroužky česneku
  • ¼ hrnku olivového oleje 
  • 1 bio citron
  • Chilli vločky (lze vynechat)
  • Sůl & pepř
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Pokud používáte dřevěné špejle a gril, namočte špejle na hodinu do vody, aby nehrozilo vzplanutí.
  2. Rybu omyjte, osušte a nakrájejte na asi 3cm kousky. Omytou cuketu (já použila žlutou i zelenou) nakrouhejte podélně škrabkou na plátky, až se dostanete ke středu se semínky, ten vyhoďte nebo použijte do polévky.
  3. Na grilovací jehly nebo namočené špejle pak střídavě napichujte kousky ryby a plátky cukety složené do harmoniky.
  4. Petržel či koriandr (nebo mix obojího) nahrubo nasekejte, vložte do mixéru s kapary, plátky česneku, olejem, kůrou z celého citronu, 2 lžícemi citronové šťávy, chilli dle chuti, solí a čerstvě mletým pepřem a rozmixujte. Případně vše najemno nasekejte a dobře promíchejte.
  5. Rybu potřete marinádou a nechte hodinu marinovat. Poté dobře rozpalte gril nebo grilovací pánev a špízy z každé strany 2 až 3 minuty opékejte, ale nepřežeňte to, aby maso zůstalo šťavnaté, mečoun může být uvnitř stejně jako tuňák trochu syrový.
  6. Podávejte se zbylou salsou a skrojky citronu.

Tip: Citrony k podávání rozpulte a řeznou stranu také ogrilujte.

Foto Eva Malúšová