Pokrm inspirovaný Blízkým východem, jehož tajemství spočívá ve vykutálené směsi ryb doprovázené kořeněnou rajčatovou omáčkou. Rybí kofty skvěle doplňuje chuť čerstvých bylinek a limetové šťávy.

Klasickou rajskou omáčkou zabodujete především u menších strávníků pro její typicky nasládlou chuť. Dnešní rajčatová omáčka má opravdu koule a je spíše dospěláckou verzí, kterou lze však usměrnit i do podoby jemnější. Záleží na přítomnosti a množství chilli papriček.

Rybí kofty (kuličky) v rajčatové omáčce

Na 4 porce potřebujete:

  • 450 g tresky (filety bez kůže)
  • 60 g sardinek (filety v oleji)
  • 2 menší vejce
  • 3 až 4 lžíce strouhanky
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce bylinek (kopr, petržel)
  • Sůl & pepř

Na rajskou omáčku:

  • Asi 6 lžic rostlinného oleje
  • 1 šalotka
  • 6 stroužků česneku
  • 1 zelená jalapeño paprička
  • 1 lžička sušených chilli papriček
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • 115 g rajčatového protlaku
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 400 ml krájených loupaných rajčat
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 2 snítky kopru + na ozdobu
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
  • Šťáva a kůra z 1 limety + skrojky k zakápnutí
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Filety tresky nakrájejte na malé kousky a zároveň při tom odstraňte případné kosti. Dejte je do mísy s kousky pokrájených sardinek, vejci, strouhankou, nasekanou jarní cibulkou, citronovou kůrou, jemně nasekaným koprem i petrželí. Osolte a opepřete.
  2. Rukama vše důkladně promíchejte a v dlaních vyválejte asi 20 koulí o průměru cca 4 cm. Prsty si průběžně namáčejte ve vodě a koule pořádně vytvarujte.
  3. V hluboké pánvi rozehřejte 3 lžíce oleje a osmahněte na něm jemně nakrájenou šalotku, česnek a jalapeño. Přidejte sušené papričky a drcený kmín.
  4. Vmíchejte protlak, krátce osmahněte a směs podlijte vínem. Jakmile zhoustne, vmíchejte rajčata, vývar, snítky kopru a cukr. Na mírném plameni povařte asi 15 minut.
  5. Mezitím v jiné pánvi na zbylém oleji osmahněte rybí koule ze všech stran dozlatova. Omáčku dochuťte skořicí, limetovou šťávou a kůrou. Podle potřeby osolte.
  6. Opečené koule vložte do omáčky a ještě asi 10 minut na mírném plameni společně povařte. Rybí kofty v omáčce ozdobte čerstvým koprem a podávejte se skrojky limety k zakápnutí.

Tipy & triky

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič