V záplavě sladkého velikonočního pečiva vyniknou špenátové cottage žemle nejen díky slané chuti a barvě, ale i své báječné vláčnosti. Jsou krásně nadýchané, a přitom nepotřebují kynout. K jejich přípravě potřebujete jen pár ingrediencí, několik minut na přípravu a za chvíli je pečivo hotové. Cottage housky můžete obložit vším možným – od čerstvého sýru po vařená vejce či uzeného lososa. A co teprve vajíčková pomazánka? Možná, že se tyto cottage žemle stanou evergreenem vašeho jídelníčku, a to nejen na Zelený čtvrtek.
Pokud vám ještě nějaký baby špenát zbude, připravte si z něj pesto nebo zdravý pudink. Ze špenátu připravíte i skvostnou roládu naslano. A kdyby pro vás toho zeleného bylo pořád málo, doplňte svou zelenou sváteční tabuli o zelenou shakshuku, hráškovou pomazánku, kopřivové kroupoto s kotletami nebo svěží salátek.
Špenátové cottage housky
Na 6 až 7 kusů potřebujete:
- 50 g baby špenátu
- 200 g hustého cottage
- 1 vejce
- 220 g hladké mouky (lze namíchat s celozrnnou špaldovou)
- 1,5 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- Sůl
- Semínka na posypání
Postup
- Do mixéru vložte špenát, cottage a vejce a mixujte, dokud nevznikne hladký krém.
- V misce smíchejte mouku s kypřicím práškem a špetkou soli.
- Do mísy s moukou přelijte špenátovo-sýrovou směs a dobře promíchejte vařečkou.
- Lehce navlhčenýma rukama oddělujte kusy těsta (aby množství vyšlo na 6 nebo 7 dílů). Mezi dlaněmi vyválejte kuličku a položte na plech vyložený pečicím papírem. Takto pokračujte se zbylým těstem. Aby se vám kuličky dobře tvarovaly a těsto se vám nelepilo na ruce, doporučuji si je po vytvarování každé kuličky umýt a lehce osušit, aby vám zůstaly vlhké. Mezi kuličkami na plechu nechávejte dostatek místa, aby se nespekly.
- Povrch bochánků posypejte semínky. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C 5 minut a poté ztlumte na 175 °C a dopékejte 15 až 18 minut.
- Bulky můžete obložit podle chuti – čerstvým sýrem, vejci, vaječnou pomazánkou, uzeným lososem, šunkou apod.