Věděli jste, že výtečné houbové ragú si můžete vychutnat už do dvaceti minut? Perfektně chutná se zastřeným vejcem na krémové polentové kaši i v jiném stylu servírování.

Noblesní houbové ragú je k servírování na krémové polentové kaši jako dělané. Nesmíte opomenout zastřené vejce, jelikož vytékající žloutek dodá pokrmu ještě více lahodné chuti. Doslova nebe v puse. Nebo les v puse? Pokud si ragú připravíte více, můžete ho zkusit podávat i s těstovinami – například dlouhými druhy, jako jsou špagety, linguine nebo tagliatelle. Kdybyste náhodou měli doma i kousek pečeného kuřete, neostýchejte se ho do pánve s těstovinami přidat. A nezapomeňte na trochu parmezánu. Získáte úplně jiné jídlo, ale i to vás naprosto uchvátí.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Houbové ragú s krémovou polentou

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 šalotku
  • 200 g směsi pevnějších hub
  • 60 g pancetty
  • citronovou šťávu
  • sůl & pepř
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky tymiánu
  • lžičky mletého rozmarýnu
  • ½ lžičky mleté papriky
  • 60 ml suchého bílého vína
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 30 až 50 ml smetany (dle chuti)

Krémová polenta:

Navíc:

  • 2 vejce
  • nasekanou petrželku
  • sůl & pepř

Postup

  1. Šalotku nakrájejte nadrobno. Houby nakrájejte na půlcentimetrové plátky.
  2. Pancettu vložte na rozehřátou pánev a opékejte dozlatova. Přidejte šalotku a nechte zesklovatět. Pak přidejte do pánve houby, zakápněte asi dvěma lžičkami citronové šťávy a promíchejte nebo pánví prohoďte. Osolte. Na vyšším stupni opékejte tři minuty.
  3. Sporák trochu ztlumte. Přidejte najemno nakrájený česnek, kmín, tymián, rozmarýn, mletou papriku a pepř. Krátce míchejte. Podlijte vínem, promíchejte a nechte odpařit.
  4. Když se víno odpaří, podlijte vývarem. Na mírnějším stupni vařte deset minut.
  5. Nakonec zalijte smetanou, promíchejte a ragú je hotovo.
  6. Během vaření ragú si připravte i zastřená vejce. V rendlíku přiveďte vodu k varu, udržte vodu vařit jen s jemným perlením, nenechávejte ji klokotat. Do vody vmíchejte asi půl lžíce octa a utvořte vodní vír. Doprostřed pomalu vyklepněte vejce. Vařte čtyři minuty. Poté přendejte do misky se studenou vodou, aby se zarazil var. Uvařte i druhé vejce. Před podáváním jen krátce prohřejte v teplé vodní lázni.
  7. Na krémovou polentu přiveďte k varu vývar. Pomalu za stálého míchání vsypte polentu. Osolte a vařte podle doby uvedené na obalu. Doba vaření se může lišit. Během vaření míchejte. Do kaše vmíchejte máslo, za stálého míchání nechte rozpustit a nakonec zjemněte jen trochou smetany.
  8. Na talíř naservírujte polentovou kaši, ragú a na něj posaďte jedno vejce na porci. Posypejte petrželkou, vejce lehce osolte mořskou solí a opepřete čerstvě mletým pepřem. Ihned podávejte.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová