Cokoli v těstíčku (ať už sýr, květák, kuře, nebo ryba) je zpravidla velkým lákadlem – pro samotnou texturu a samozřejmě chuť. My jsme dnes do chutného těsta z kukuřičné a pohankové mouky s příjemným sezamovým křupnutím schovali šťavnaté filety tresky a tilápie.
Rybí filé výborně doplní jemný dip s medovou hořčicí a svěží mátou. Přílohou pak může být jemná máslová kaše, zábavné „polentky“ nebo jen lehký (klidně i bramborový) salát.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Ryba v bezlepkovém těstíčku z kukuřičné a pohankové mouky (treska a tilápie)
Na 4 porce potřebujete:
- 600 g filetů bělomasé ryby bez kůže (treska, tilápie či obojí)
- Sůl & pepř
- Rostlinný olej na smažení
- 90 g kukuřičné mouky + na poprášení
- 60 g pohankové mouky
- 1 lžíce bílých sezamových semínek
- 1 lžíce černých sezamových semínek
- ½ lžičky sušené citronové kůry
- Cca 240 ml jablečného cideru
Na jogurtový dip:
- 100 g bílého jogurtu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
- 1 lžíce medové hořčice
- 1 lžička hrubozrnné hořčice + na ozdobu
- ½ lžíce javorového sirupu
- Čerstvá máta
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Postup
- Rybí filé osušte, osolte a lehce opepřete. V hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem rozpalte vyšší vrstvu oleje a pusťte se do přípravy těstíčka.
- V míse smíchejte oba druhy mouky, asi půl lžičky soli, sezam a citronovou kůru. Ke směsi pomalu přilévejte cider a vymíchejte hladké, husté těstíčko (podobné tomu na palačinky).
- Trochu těstíčka kápněte do oleje, a pokud zasyčí, je správný čas začít smažit. Kousky ryby poprašte zlehka kukuřičnou moukou, obalte v těstíčku, lehce jej o stěnu mísy okapejte a vložte do pánve.
- Filety smažte po 2 až 3 kouscích, abyste pánev nepřeplnili. Podle velikosti smažte ryby celkem asi 8 minut a zhruba v polovině času je otočte. Přebytečný olej nechte okapat na papírové utěrce.
- Smícháním jogurtu, citronové šťávy, oleje, obou hořčic a javorového sirupu připravte svěží dip k namáčení. Zakápněte jej olivovým olejem, ozdobte hrubozrnnou hořčicí a čerstvou mátou. Pro pikantnější chuť můžete posypat chilli vločkami.
Tipy & triky
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič