Rýžový pilaf s olivami a rybou krásně voní, skvěle chutná a připravíte ho do půl hodiny. Díky pražmě a obsahu bílkovin v ní je plnohodnotným jídlem se zastoupením všech makroživin. Rybu můžete nahradit krevetami, plátkem kuřecího nebo krůtího masa či veganskou alternativou v podobě tempehu či tofu.

Rýžový pokrm zvaný pilaf se jako příloha či samostatný pokrm podává v mnoha koutech světa. Základ tvoří rýže restovaná na osmahnuté cibulce, která je všelijak kořeněná a přidává se do ní podle chuti či tradic řada dalších ingrediencí. Výsledkem by měla být textura spíše sypká, ne kašovitá. Toho docílíte tím, že se rýže během vaření nemíchá, vaří se krátce a pak se nechá odstát. Během té doby absorbuje zbylou vodu, ale nepodléhá dalšímu vaření, tření a nemá tendenci se rozpadat.

Foto Martina Baťhová

Rýžový pilaf s olivami a rybou pražma

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 hrnek jasmínové rýže
  • 1 větší cibule
  • Olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 rovná lžička najemno nakrájeného rozmarýnu
  • 1 rovná lžička tlučeného fenyklu
  • 2 hrnky horkého zeleninového vývaru
  • Hrst zelených oliv
  • Hrstka najemno nakrájené petržele
  • Hrst cherry rajčat
  • 2 velké nebo 4 menší filety pražmy
  • Mořská sůl & čerstvě mletý pepř
  • Citron

Postup

  1. Rýži propláchněte v cedníku a nechte okapat.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno. V širším hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje a cibuli opékejte dozlatova.
  3. Do hrnce vsypte najemno nasekaný česnek, římský kmín, kurkumu, rozmarýn a fenykl a na mírnějším stupni míchejte asi půl minuty.
  4. Do hrnce přidejte rýži a opékejte další půl minuty až minutu. Zalijte horkým vývarem, osolte, zamíchejte a pod poklicí na mírnějším stupni vařte 10 minut. Poté nechte přiklopené dalších 10 minut dojít.
  5. Pilaf nakypřete vidličkou. Olivy nakrájejte na plátky a spolu s petrželkou vmíchejte do pilafu.
  6. Rybu osolte z obou stran. V pánvi rozehřejte 1 až 2 lžíce oleje. Rybu nejprve opékejte kůží dolů, poté opatrně otočte a chvíli dopékejte i z druhé strany. Během toho můžete vedle ryby krátce opéct přepůlená cherry rajčata. Vyndejte je z pánve a pro lepší chuť přidejte do pánve ještě oříšek másla a rybu v rozpuštěném másle obalte. Lehčí varianta se obejde bez másla, nicméně na talíři můžete rybu pokapat dobrým olivovým olejem.
  7. Na talíře naservírujte pilaf, rybu a rajčata, nezapomeňte lehce osolit a opepřit. Podávejte s kouskem citronu na zakápnutí.
Foto Martina Baťhová