Doby, kdy hlavní dilema spočívalo mezi kopečkovou, točenou vanilkovou nebo Algidou na špejli, jsou už dávno pryč a na českém trhu se objevuje víc a víc příchutí i způsobů přípravy zmrzliny.

Češi jí ročně sní 41 milionů litrů a nepřicházejí jí na chuť jen během veder – čím dál víc si zmrzlinu kupují také v zimě a v jarních měsících.

Tržby, které loni dosáhly 4 miliardy korun, ale pořád nejvíc nahoru žene léto. Pokud chcete českou ekonomiku podpořit nákupem kopečku nebo dvou, nabízíme několik tipů, jak si letos užít zmrzlinu trochu netradičně. Třeba s alkoholem, bez mléka nebo srolovanou do ruličky.

S alkoholem

Alkohol si do kuchyně našel cestu už dávno, ale ve spojení se zmrzlinami je trendy až poslední dobou. Populární americký výrobce zmrzlin Häagen-Dazs patřící pod Nestlé letos představil hned sedm nových alkoholových příchutí, a to i s bourbonem, amarettem či rumem.

V Česku se tenhle poklad bohužel nedá sehnat, ale přesto si nemusíte nechat zajít chuť. Stačí zajít do jedné ze tří pražských poboček podniku Angelato a užít si kopeček zmrzliny s názvem jahodové prosecco. Zmrzlinárna Braník zase aktuálně nabízí okurku s ginem.

Veganská

Server o veganství, vegetariánství a zdravém životním stylu HappyCow loni Prahu zařadil mezi TOP 10 veganských měst na světě. Není proto divu, že sehnat zde (dobrou) zmrzlinu bez kravského mléka není problém.

https://www.instagram.com/p/BzPsfMlCp_r/

Výborné sorbety bez mléka si v české metropoli můžete dát v již zmíněném Angelatu nebo v podnicích Puro. Zajít také můžete do vyhlášené Crème de la Crème v Husově nebo na Národní, kde si můžete veganskou alternativu smetanových zmrzlin dopřát na bázi rýžového či jiného alternativního mléka (nikoli však sójového). Veganské jsou pak také ovocné příchutě zmrzlin v Ovocném Světozoru.

Vlastní veganskou zmrzlinu dokonce nabízí i Magnum a objednat si ji můžete na Rohlíku či Košíku.

Bez cukru

Pokud hubnete nebo si jen z jiného důvodu hlídáte hladinu glykemie, oceníte zmrzliny bez cukru. Důkazem, že zdaleka nemusí chutnat špatně, ba naopak, je znovu pražský podnik Crème de la Crème.

https://www.instagram.com/p/By4ueEUialL/

Jejich zmrzlina bez cukru s příchutí slaných arašídů dokonce patří mezi nejprodávanější vůbec. V Ovocném Světozoru mají pár „sugar free“ zmrzlin také – poznáte je podle toho, že mají v názvu uvedeno super.

S proteinem

Od proteinových nápojů, tyčinek nebo jogurtů to byl ke zmrzlině už jen kousek, což oceňují zejména příznivci bodybuildingu. Menší háček spočívá jen v tom, že si zmrzlinu se zvýšeným obsahem bílkovin zatím nevychutnáte v žádné ze zmíněných zmrzlináren a budete se muset spokojit s balenou.

Sáhnout můžete například pro kalifornskou značku Halo Top dostupnou v online supermarketu iTesco nebo pro Breyers delights koncernu Unilever na Košíku. Vlastní proteinovou zmrzlinu pak nabízí i Míša a celá řada výrobců fitness doplňku stravy.

Rolovaná

Virální videa, kde obsluha stánků nejprve naleje na podchlazený kovový plát zmrzlinovou hmotu, kterou následně naseká, aby z ní nakonec vytvořila fotogenické rolky, jste na sociálních sítích možná zachytili také.

https://www.instagram.com/p/Bx7CYRfCxkG/

Skočte si pochutnat a udělat dobře vypadající Instastories například do Manifesta, kde svůj rolovací um převádí čeští Rolls Bros.

Víte o nějaké zmrzlině, kterou bychom rozhodně měli vyzkoušet? Napište nám na ledovepokuseni@forbes.cz.