Šafrán ricottové noky jemně zabarví a provoní, aniž by narušil jejich harmonii se šalvějovým máslem. Společně vytvářejí lahodně vyvážený pokrm, který překvapí svou jednoduchostí a elegancí.

Příjemně měkké ricottové gnocchi nevyžadují drážky pro omáčku a díky tomu si mohou zachovat krásně vykutálený tvar (tím zároveň zkrátí i samotnou přípravu). Toto jídlo je skvělou volbou pro speciální příležitosti – snadno zapůsobí nejen chutí, ale také svým vzhledem.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Ricottové gnocchi se špenátem, sýrem, šafránem a šalvějovým máslem

Na 24 koulí (2 porce) potřebujete:

  • 250 g ricotty
  • 0,1 g nitek šafránu
  • 250 g čerstvého špenátu
  • Sůl
  • Kůra z 1 bio citronu
  • 2 vejce
  • 60 g tvrdého sýru italského typu (parmezán, grana padano) + na posypání
  • 120 až 150 g hladké mouky

Na šalvějové máslo:

  • 60 g másla
  • 6 lístků šalvěje
  • Špetka soli
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Cedník položte na misku, vyložte jej plátýnkem a dovnitř umístěte ricottu. Zakryjte a nechte ji vykapat od přebytečné tekutiny (alespoň hodinu nebo klidně přes noc).
  2. Nitky šafránu namočte do nepatrného množství vlažné vody, aby uvolnily svou barvu a chuť. Listy špenátu povařte asi minutu v osolené vodě, sceďte, propláchněte pod studenou vodou a nechte vykapat. Po vychladnutí špenát pečlivě vymačkejte a nasekejte nadrobno.
  3. V míse smíchejte vykapanou ricottu, nasekaný špenát, nastrouhanou citronovou kůru, vejce, strouhaný sýr a uvolněný šafrán. Lehce osolte a promíchejte.
  4. Postupně přisypávejte hladkou mouku a míchejte, dokud těsto nebude dostatečně pevné, aby se dalo dobře tvarovat. Pomocí navlhčených rukou vytvarujte koule o velikosti vlašského ořechu.
  5. Vyskládejte je na tác a dejte alespoň na půl hodiny odpočinout do lednice (při vaření si pak lépe udrží svůj tvar).
  6. Gnocchi vložte do velkého hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte 4 až 5 minut. Jakmile vyplavou na povrch, ještě minutu je povařte. (Můžete je vařit ve dvou dávkách, ať hrnec zbytečně nepřeplníte).
  7. Mezitím ve velké pánvi rozpusťte máslo a přidejte lístky šalvěje. Nechte máslo mírně zpěnit, dokud šalvěj nezíská lehkou křupavost. Trochu osolte.
  8. Knedlíčky přendejte pomocí děrované naběračky do šalvějového másla a krátce prohřejte, aby vstřebaly jeho chuť. Nandejte je na talíř, přelijte máslem z pánve, posypejte sýrem a ozdobte šalvějí.

Tipy & triky

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič