Za podnikem Maneko stojí lidé s bohatými gastronomickými zkušenostmi. A je to na něm znát. Pohltí vás podmanivou atmosférou asijských metropolitních barů, přitom kontinent měnit nemusíte: nachází se v Brně na Jakubském náměstí.
Sofistikovaná hra světel, pětimetrové sakury, originální street art od tatéra s uměleckým jménem Prales. Salonky, kde vás nikdo nebude rušit a kde si můžete elektronicky přivolat servis. Tenhle podnik je zjevením i ve stále se gastronomicky rozvíjejícím Brně.
Jmenuje se Maneko a stojí za ním Jan Liška a Jiří Lešikar. Kdo gastronomii sleduje, nebudou mu ta jména neznámá. Liška pracoval na řadě prestižních světových lokalit a pak své zkušenosti zúročil v brněnské restauraci Element. Lešikar zase provozuje Signature Catering nebo Hotel Kounický dvůr v Dolních Kounicích, všechno vyhlášené gastronomické pojmy.
A teď se pustili do společného projektu. Lákají nejen na klasický bar, ale i restauraci, která se otevírá až ve večerních hodinách a slibuje zážitek pro další smysly, nejen ten chuťový.
„Naše nabídka bude postavená na sharování, ve dvou můžete ochutnat ideálně z několika menších talířů. Nabídneme progresivní panasijskou kuchyni, vycházející z té japonsko-korejské doplněné o náš osobitý styl. Budeme se věnovat speciální přípravě masa na japonském grilu, soustředit se na čerstvé ryby, chobotnice, ale i ústřice a chybět nebude ani sushi,“ sliboval před otevřením Liška.
Uvědomuje si, že dobrých asijských restaurací už v Brně několik je. Míní však, že žádná z nich se nezaměřuje na výraznou večerní atmosféru, která má být právě výhodou Maneka. „Náš prostor bude hodně i o hudbě, která se bude během večera proměňovat a gradovat. Pravidelně u nás budou hrát dýdžejové a podobně, jako to je ve vyhlášených podnicích v jiných světových metropolích, chceme návštěvníkům dopřát komplexní zážitek, dát jim něco víc než jen dobré jídlo a drinky.“
Nový podnik otevírá společně se svým byznys partnerem Lešikarem, s nímž je pojí dlouholeté přátelství. Lešikar nad podobným konceptem prý uvažoval už řadu let.
Foto Maneko
Foto Maneko
Foto Maneko
Foto Maneko
Foto Maneko
Foto Maneko
Foto Maneko
„Konkrétně od roku 2008, kdy jsem se poprvé vrátil z Dubaje a byl jsem nadšený z atmosféry a vysoké úrovně tamních barů. Naše vize doslova splynuly v jednu společnou a ta se právě teď stává skutečností,“ těší Lešikara.
Nový podnik najdete na rohu Rašínovy ulice a Jakubského náměstí, které je centrem nočního života v Brně. Tento prostor se uvolnil po předchozím nájemci – franšízovém wine baru Na břehu Rhôny, který letos v létě ukončil svůj provoz. Dvojice prostor převzala na konci srpna a během několika týdnů jej zvládla přetvořit do současné podoby.
Za návrhem interiéru stojí architektonické studio MMR Martina Adamce, se kterým Lešikar již dlouhodobě spolupracuje a ví, že umí skvěle naslouchat vizím svých zadavatelů. V tmavším interiéru bude hrát prim sofistikovaná hra světel a vytvoří zázemí pro zhruba 75 hostů, kteří si mohou najít své místo mezi několika pětimetrovými sakurami.
Maneko kitchen&bar
Adresa: Jakubské náměstí 2, Brno-střed
Otevírací doba: úterý až čtvrtek 17–24, pátek až sobota 17–02
Prostorem provází street art od tatéra s uměleckým jménem Prales, který hosty provede od hory Fudži až ke katedrále svatých Petra a Pavla.
Z nedostatku kvalifikovaného personálu majitelé obavu nemají. „Podařilo se nám domluvit se s Jirkou Ditrichem, který pracoval v olomouckém Entrée a Steaku, miluje Japonsko a vnímáme ho jako jednoho z top kreativních šéfkuchařů u nás. Za barem to povede ostřílený Matěj Bula a máme také kvalitní lidi, kteří prošli našimi provozy v minulosti, takže věříme, že našim zákazníkům nabídneme skvělé drinky i jídlo,“ prohlašují společně; zároveň chtějí držet ceny v rozumné hladině.
Foto Maneko
Foto Maneko
Foto Maneko
Foto Maneko
Maskotem celého konceptu je Lucky Cat, světově známá postava mávající kočky. Maneki Neko neboli „vábící kočka“ je japonský talisman, který má přinášet štěstí a prosperitu. Majitelé nového podniku se rozhodli tento název zkrátit na Maneko a tuhle štěstěnu propsat do celého brandu podniku. Přinese i byznysový úspěch?