Líný způsob, jak si vychutnat letní závitky… Tak by se dal definovat tento rychlý salát inspirovaný známou vietnamskou specialitou. Není potřeba znát techniku balení závitků, protože všechny skvělé suroviny jen promícháte a za chvilku máte hotovo. 

Salát à la jarní závitky navíc vydá za plnohodnotný hlavní chod díky bílkovinám a tukům z arašídů, sacharidům z rýžových nudlí a vláknině ze zeleniny. Pro ještě více proteinů do salátu přidejte i orestované marinované tofu, tempeh, krevety nebo kuřecí maso.


Vietnamský nudlový salát z rýžových nudlí, zeleniny a arašídové omáčky

Na 3 porce potřebujete:

  • 100 g tenkých rýžových nudlí
  • Špetka soli
  • 2 hrsti sekaných nesolených arašídů
  • Sezamová semínka
  • ½ salátové okurky
  • ¼ menší hlávky červeného zelí
  • 1 mrkev 
  • ½ červené papriky
  • 2 jarní cibulky
  • Čerstvý koriandr

Na arašídovou zálivku:

  • 3 lžíce arašídového krému
  • 1 lžička sekaného čerstvého zázvoru 
  • ½ stroužku česneku
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa 
  • 1 lžíce srirachy 
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 3 lžíce horké vody 
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. V lehce osolené vodě uvařte rýžové nudle a propláchněte je studenou vodou. 
  2. Nasekejte arašídy a nasucho je krátce opražte na pánvi spolu se sezamovými semínky.  
  3. Dresink připravte jednoduše smícháním všech ingrediencí ruční metlou v misce: arašídového másla, najemno nastrouhaného zázvoru, drceného česneku, sojové omáčky, rýžového octa, pikantní srirachy, sezamového oleje a horké vody. 
  4. Zeleninu nakrájejte na jemné proužky. Jarní cibulky nasekejte, lístky koriandru jen otrhejte od stonků. 
  5. Zeleninu a nudle smíchejte dohromady ve velké míse a nakonec zalijte připraveným arašídovým dresinkem. 
  6. Každou porci posypte sekanými arašídy, sezamovými semínky a lístky koriandru. 
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková