Posuňte nastrouhanou mrkev s jablkem kousek dál a připravte si pořádný salát, co má grády. Tímto výživnějším mrkvovým salátem s mátou a mandlemi jej s chutí nahradíte. Je svěží, je křupavý, plný šťávy i vitaminů.
V salátu skvěle funguje kombinace máty a limety, a pokud byste té svěží chuti měli málo, dokyselte jej ještě trochou citronu. Pokud zrovna doma nemáte mandle, nevadí. Nahradit je můžou pekanové, vlašské nebo kešu ořechy.
Mrkvový salát s mátou a mandlemi
Na 4 porce potřebujete:
- 500 g očištěné mrkve
- Šťáva ze 2 limetek (lze přidat ještě 2 lžíce citronové šťávy)
- Hrst máty
- Hrst mandlí nebo ořechů (pekany, vlašské či kešu)
- Hrst zrníček z granátového jablka
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce javorového sirupu
Postup
- Mrkev nastrouhejte nahrubo do větší mísy. Zakápněte limetkovou šťávou. Pokud máte kyselou chuť v kombinaci s mrkví rádi, nebojte se přidat ještě 1 až 2 lžíce citronové šťávy.
- Mátu nasekejte najemno, mandle nahrubo a spolu s granátovým jablkem přidejte k mrkvi. Zakápněte olejem a sirupem. Dobře promíchejte.
- Ihned podávejte nebo nechte chladit v lednici asi hodinu. Chutě se tak ještě lépe proleží. Ořechy však doporučuji posypat až před podáváním, aby nezvlhly a neztratily svou křupavost.