SaSaZu už roky patří mezi stálice pražské gastro scény. Ale upřímně, celé roky zůstávalo pořád tím stejně dobrým, nic moc se neměnilo. Až letos se tamní tým rozhodl změnit menu, což je pro SaSaZu velký krok.
Menu SaSaZu se dlouhodobě soustředí na kuchyni jihovýchodní Asie. To se ale teď mění a novou vizi přináší izraelský šéfkuchař Meir Adoni, který je mistrem kuchyně Blízkého východu a severní Afriky.
„Dlouhodobý úspěch SaSaZu je ideální dobou pro evoluci. Silná a oblíbená značka musí neustále hledat nové výzvy, aby zůstala relevantní a vzrušující. Můj příchod nemá nahradit DNA SaSaZu. Má ji obohatit, přinést novou energii, hloubku a kreativitu, a zároveň ctít ducha, který z restaurace udělal ikonickou záležitost,“ vysvětluje charismatický Adoni, ze kterého srší nadšení a energie pokaždé, když vyjde z kuchyně.
Foto Sasazu
„Moje propojení se SaSaZu bylo okamžité a přirozené. Spojuji emocionální vaření, odvážné chutě, precizní techniky a globální vlivy, což si perfektně rozumí s duchem SaSaZu,“ dodává s cílem pozvednout značku a zároveň ctít její kořeny.
Nabízí se otázka, jestli si SaSaZu, tak silně postavené na asijských jídlech, může rozumět s úplně jiným regionem. Podle Adoniho regiony sdílejí kořeny ve využití výrazného koření, čerstvých bylinek, vaření na ohni a komplexnosti chutí.
„Mým cílem není násilně spojovat dvě kuchyně, ale vytvořit přirozenou, inteligentní fúzi, která respektuje tradici a zároveň rozšiřuje zážitek. Výsledkem je harmonie, nikoli protiklad,“ popisuje svůj přístup.
Nové menu je zhruba z poloviny obohacené o nová jídla a ta opravdu stojí za to. Mě nejvíc nadchlo carpaccio z lilku. Lilek opékají na otevřeném ohni, což ho samo o sobě perfektně dochutí a dodá tak akorát kouřovou chuť. Je doplněný o miso, tahini, drcené oříšky a lyofylizované maliny, dokonalá hra chutí.
Skvělé je i sashimi z mušlí sv. Jakuba s yuzu a jalapeño, kde se doplňuje sladkost mušlí s citrusy a štiplavostí, která ale nabíhá až později, takže se chutě vrství a jedna druhou nepřebíjí.
Na menu přibylo i několik knedlíčků, ty ale nejsou úplně asijské. Ochutnáte třeba knedlíček plněný kukuřičnou polentou, který si budete namáčet do čistého olivového oleje, který dodává nečekanou hloubku chuti. Ukázka tradičního asijského jídla ve středomořském pojetí, které výborně funguje, i když by vás asi nikdy nenapadlo si napařované knedlíčky do čistého oleje namočit.
Houbovou gyozu si zase budete namáčet do lehce pálivé arašídové omáčky, gyozy plněné hovězím s africkým kořením pak do thajské omáčky. Další příklady netradičních spojení, přesto komplexních a zajímavých kombinací chutí.
Foto SaSaZu
Jídlem, o kterém sám Adoni prohlásil, že by mohl žít jen z něj, je kokosová polévka z mořských plodů. A já souhlasím, tahle polévka by klidně mohla být na mém stole celou zimu, i když nepatřím mezi fanoušky těch rybích. Je krémová a zároveň svěží, se spoustou zeleniny a mořských plodů, s krevetovým knedlíčkem navíc.
Bavil mě i kuřecí kebab, který si sami zabalíte do nadýchané palačinky s bylinkami, nebo spálený pórek s hlívou ústřičnou a křupavými pekany navrch.
Pořád v SaSaZu na menu zůstávají oblíbené bestsellery, takže o papájový salát ani SaSa crispy roll nepřijdete.
„Každá legendární restaurace má ikonická jídla, která pro hosty mají emocionální význam. Jsou součástí příběhu a identity SaSaZu. Nové kreace by neměly mazat to, co lidé milují, měly by stát vedle toho. Tato rovnováha mezi kontinuitou a inovací je zásadní,“ zdůrazňuje Adoni.
SaSaZu
Adresa: Holešovická tržnice. Bubenské nábřeží 306, Praha 7
Otevírací doba: neděle až čtvrtek 12-24, pátek a sobota 12-1
Nový směr menu je prvním krokem v dlouhodobém plánu, který má kulinární identitu SaSaZu prohloubit a dotvořit.
„Věřím v promyšlenou evoluci, nikoli v náhlou revoluci. Silná značka si zaslouží pečlivý, uctivý a inteligentní rozvoj,“ dodává Adoni, který v Praze ještě letos plánuje otevřít i svůj vlastní podnik. Ten by SaSaZu měl svou nabídkou doplnit, ne mu konkurovat.
Pokud jste SaSaZu dlouho nenavštívili, je nové menu ideálním důvodem, proč znovu vyrazit. Svěží restart, který podnik už nějakou dobu potřeboval.