Krémové orzo s hovězím uvaříte bez výraznější snahy za necelou půlhodinu, stačí vám na něj jen jeden hrnec a s velkou pravděpodobností se stane vaší novou oblíbenou večeří a to nejen v hektické dny.
Spolu s těstovinami totiž rovnou vaříte i omáčku, maso a zeleninu, jídlo chutná také většině dětí (chutí trochu připomíná línou verzi špaget s masovými kuličkami) a potěší i to, že příprava vyžaduje minimum krájení.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Těstoviny z jednoho hrnce: orzo s mletým hovězím masem a rajčatovou omáčkou
Na 4 až 6 porcí potřebujete:
- 1 lžíce olivového oleje
- 600 g mletého hovězího masa
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- ½ lžičky chilli vloček (volitelně)
- 300 g orzo těstovin
- 700 ml pasírovaných rajčat
- 500 ml vývaru
- Sůl & pepř
- 1 lžička bylinek (oregano, tymián, italská směs)
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce worcesteru
- 60 g parmezánu
- 125 g baby špenátu
- Bazalka
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Postup
- V hluboké nepřilnavé pánvi nebo širším kastrolu rozpalte olej a maso na něm zprudka ze všech stran orestujte. Rozbíjejte ho přitom vařečkou na menší kousky. Když se maso zatáhne, přidejte najemno nakrájenou cibuli a společně orestujte dozlatova, to dá jídlu základ chuti.
- Do pánve vmíchejte nasekaný česnek a chilli, pokud dáváte, nechte pár vteřin rozvonět a přidejte těstoviny, passatu, vývar, sůl a bylinky a za občasného míchání přiveďte k varu. Po pár minutách přilijte smetanu a za občasného míchání uvařte doměkka. V případě potřeby přidejte více tekutiny.
- Když je orzo na skus, dochuťte ho čerstvě mletým pepřem a worcesterem, vmíchejte nastrouhaný sýr a špenát a ještě chvíli prohřejte, aby špenát zavadnul. Podávejte posypané čerstvou bazalkou.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová