Krémové orzo s hovězím uvaříte bez výraznější snahy za necelou půlhodinu, stačí vám na něj jen jeden hrnec a s velkou pravděpodobností se stane vaší novou oblíbenou večeří a to nejen v hektické dny.

Spolu s těstovinami totiž rovnou vaříte i omáčku, maso a zeleninu, jídlo chutná také většině dětí (chutí trochu připomíná línou verzi špaget s masovými kuličkami) a potěší i to, že příprava vyžaduje minimum krájení.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Těstoviny z jednoho hrnce: orzo s mletým hovězím masem a rajčatovou omáčkou

Na 4 až 6 porcí potřebujete:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 600 g mletého hovězího masa
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • ½ lžičky chilli vloček (volitelně)
  • 300 g orzo těstovin
  • 700 ml pasírovaných rajčat
  • 500 ml vývaru
  • Sůl & pepř
  • 1 lžička bylinek (oregano, tymián, italská směs)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce worcesteru
  • 60 g parmezánu
  • 125 g baby špenátu
  • Bazalka 
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. V hluboké nepřilnavé pánvi nebo širším kastrolu rozpalte olej a maso na něm zprudka ze všech stran orestujte. Rozbíjejte ho přitom vařečkou na menší kousky. Když se maso zatáhne, přidejte najemno nakrájenou cibuli a společně orestujte dozlatova, to dá jídlu základ chuti.
  2. Do pánve vmíchejte nasekaný česnek a chilli, pokud dáváte, nechte pár vteřin rozvonět a přidejte těstoviny, passatu, vývar, sůl a bylinky a za občasného míchání přiveďte k varu. Po pár minutách přilijte smetanu a za občasného míchání uvařte doměkka. V případě potřeby přidejte více tekutiny.
  3. Když je orzo na skus, dochuťte ho čerstvě mletým pepřem a worcesterem, vmíchejte nastrouhaný sýr a špenát a ještě chvíli prohřejte, aby špenát zavadnul. Podávejte posypané čerstvou bazalkou.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová