Kombinace jemné ricotty, sladkých rajčat, aromatického česneku a pečené papriky vytváří harmonii chutí, která uspokojí i ty nejnáročnější gurmány. A přesně ta se promítá v dokonale krémových těstovinách.
Těstoviny s pečenou zeleninou a sýrem jsou perfektní pro ty dny, kdy se vám nechce nic dlouho vařit, ale přeci jen vás láká luxusní večeře na konci uspěchaného dne. A to tyto extrémně sametové těstoviny bez pochyb jsou.
Těstoviny s krémovou omáčkou z pečených paprik, rajčat a ricotty
Na 2 porce potřebujete:
- 1 červenou papriku
- 300 g cherry rajčat
- 1 cibuli
- 1 paličku česneku
- 250 g ricotty
- 1 lžičku kapar
- 3 lžíce olivového oleje
- Sůl & pepř
- 250 g čerstvých těstovin libovolného tvaru
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 1 snítku tymiánu
K podávání:
- Sýr Pecorino Romano
- Lístky bazalky
- Olivový olej
- Cherry rajčata
Postup
- Papriku zbavte jader a nakrájejte na větší kusy spolu s cibulí. Vršek paličky česneku seřízněte tak, byly veškeré stroužky viditelné a nakrojené. Do zapékací misky o rozměru cca 30×20 vyklopte ricottu z obalu, přisypte k ní cherry rajčata, pokrájenou papriku a cibuli, seříznutou paličku česneku a kapary. Osolte, opepřete a zakápněte olejem.
- Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C na 50 minut, během této doby by měla veškerá zelenina zcela změknout. Po upečení nechte lehce vychladnout, následně paličku česneku zmáčkněte a vymáčkněte všechny stroužky do pekáče.
- Přiveďte k varu hrnec s řádně osolenou vodou.
- Celý obsah pekáčku nalijte do mixéru, přidejte bazalku a lístky tymiánu a rozmixujte do hladké sametové omáčky. Těstoviny uvařte dle návodu na obalu, následně je smíchejte s omáčkou, pokud je až příliš hustá, přidejte trochu těstovinové vody.
- Rozdělte do talířů, ozdobte lístky bazalky, cherry rajčaty, pecorinem a olivovým olejem.