Česnek podivný je na rozdíl od toho medvědího invazivní rostlina a najdete ho i v městských parcích, kde vás přiláká svou intenzivní vůní a hustými porosty podobnými trávě. Má o něco užší lístky a spolehlivě ho poznáte také podle intenzivního česnekovo-cibulkového aroma po ochutnání.
Nejlepší je čerstvý, rozmixovaný v pestu, plackách, pomazánce, zkrátka všude tam, kde byste použili česnek klasický. Mě baví také v polévkách, kam ho zužitkujete slušné množství, a jemné bramboračce dodá prima chuť i barvu.
Bramborová polévka s medvědím či podivným česnekem
Na 4 porce potřebujete:
- 100 g čerstvého divokého česneku
- 2 lžíce másla
- 1 větší cibule
- 600 g brambor
- sůl & pepř
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
K podávání:
- 4 vejce
- 1 lžíce octa
- ½ lžičky soli
Postup
- Na kostičky nakrájenou cibuli pozvolna restujte na másle, během opékání ji osolte. Mezitím oloupejte a na kostky pokrájejte brambory, a když je cibule měkká a lehce zlatavá, přidejte je do hrnce.
- Zalijte vývarem, osolte a asi dvacet minut vařte doměkka. Přidejte nahrubo nasekaný česnek, opepřete a rozmixujte dohladka. Na závěr zjemněte smetanou.
- Servírujte posypané dalším česnekem a s pošírovaným vajíčkem. Návod, jak připravit ztracené vejce, najdete v receptu na snadná vejce Benedikt.