Pokud po nekonečných vánočních setkáních nemáte na další večer s alkoholem chuť, čtěte dál. Oslovili jsme přední české barmany, aby pro vás připravili recepty na jejich oblíbené nealkoholické koktejly. Chutnají skvěle a ještě vás po nich nebude další den bolet hlava.
Pavel Sochor, šéfbarman Almy a KRO a jeho Citron – Pepř
Drink Citron – Pepř byl v nabídce v Almě a pro velký úspěch se podával i v KRO na Jiřího z Poděbrad. Díky receptu Pavla Sochora si ho teď můžete namíchat i doma.
Na koktejly potřebujete:
- 200 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 4 g kyseliny citronové
- 200 ml filtrované vody
- 6 g sečuánského pepře
- 1 ks badyánu
- 400 g cukru krystal
Postup:
Koktejl si připravte den předem. Smíchejte citronovou šťávu, kyselinu citronovou, filtrovanou vodu, sečuánský pepř a cukr. Zahřejte směs na teplotu 80 °C. Jakmile směs dosáhne požadované teploty, nechte ji 24 hodin macerovat, aby se chutě propojily. Po 24 hodinách směs sceďte, abyste odstranili koření. Výsledný sirup smíchejte se sodou v poměru 1 : 3. Nalijte do vysoké sklenice plné ledu. Ozdobte hvězdou badyánu a podávejte.
Roman Foltán a jeho nealkoholický Southside Cocktail
„Tohle je jeden z mých nejoblíbenějších koktejlů. Je to velmi jednoduchá receptura, velmi osvěžující. Navíc se do koktejlu dá nalít i trochu sody a podávat ho v dlouhé sklenici na ledu,“ říká k receptu Roman Foltán.
Na jeden koktejl potřebujete:
- 45 ml nealkoholického Tanqueray nebo Beefeater Gin
- 20 ml čerstvé limetkové šťávy
- 15 ml cukrového sirupu v poměru 2 : 1 (2 části cukru krystal a 1 část horké vody. Míchat dohromady, až se cukr úplně roztaví)
- 8–10 lístků čerstvé máty
Postup:
Všechny ingredience dejte do shakeru, hezky protřepte, přeceďte přes sítko do coupette sklenice a pak už jen vychutnávejte!
Barmani z baru Forbína a jejich Marná opatrnost
Barmani z nedávno otevřeného baru Forbína v Praze vybrali na silvestrovský večířek jeden z mocktailů z místní nabídky. Pojmenovaný je podle baletu, který patří k vůbec nejstarším baletům s nepřerušenou linkou uvádění (od roku 1789) a řadí se k nejoblíbenějším titulům vůbec.
Na jeden koktejl potřebujete:
- 20 ml Beefeater 0%
- 15 ml Belvoir bezinkový cordial
- 20 ml Verjus
- 30 ml březové vody
- 5 ml cukrového sirupu
- 10 ml šťávy z lesních plodů (maliny, borůvky)
Postup:
Všechny ingredience kromě šťávy z lesních plodů nadávkujte do vychlazené nízké sklenice a lehce promíchejte. Drink následně zasypte drceným ledem. Pro fajnšmekry: ozdobte suchým pšeničným klasem a na závěr přelijte šťávu z lesních plodů přes drcený led.
David Andrle z baru Hemingway a jeho nealkoholické Sgroppino
„Zvolil jsem nealkoholickou formu Sgroppina. Jedná se o italskou klasiku, v níž se pojí dohromady citronový sorbet a šumivé víno. V našem případě jsme si připravili domácí mirabelkový sorbet a kombinujeme ho s nealkoholickým šumivým vínem. Příchuť sorbetu ale můžete zvolit dle preferencí,“ říká David Andrle.
Na jeden koktejl potřebujete:
- 1 kopeček mirabelkového sorbetu
- 1 dl nealkoholického šumivého vína D’Artagny
- Karamelová ozdoba
Postup:
Kopeček mirabelkového (nebo jakéhokoli) sorbetu přelejte deci nealkoholického šumivého vína. Pro fajnšmekry: koktejl vyšperkujte karamelovou ozdobou.
Pavel Tvaroh a jeho nealkoholický koktejl HINODE 日の出 (Východ slunce)
Tento drink potěší během silvestrovské noci ty, kteří nepijí. A ty, kteří ano, další den ráno. Pokud vás tohle další den při východu slunce nenakopne, tak už nic. A správný poměr ingrediencí? Ten si podle Pavla Tvaroha musí každý najít sám.
Na jeden koktejl potřebujete:
- Ingredience na granitu ze zázvorové šťávy
- Wasabi
- Yuzu
- Matcha čaj
- Med
Postup:
Koktejl si připravte den předem. V mixéru smíchejte zázvorovou šťávu, wasabi, šťávu z čerstvého yuzu a vodu. Doslaďte medem, případně cukrem. Zmrazte a následně znovu přemixujte. Pro fajnšmekry: podávejte v dřevěné krabičce na saké zasypané matcha čajem.
Ondřej Štökl, head barista Ambiente, a jeho Vánoční Santa
Na jeden koktejl potřebujete:
- Šťávu z poloviny citronu
- 100 g jablečného moštu
- Půl čajové lžičky skořice
- 60 g vychlazeného zázvorového čaje
- 60 g sodovky
- Měsíček jablka na ozdobu
Postup:
Všechny suroviny nalijte do nádoby a pořádně promíchejte. Ozdobte měsíčkem jablka.
Jan Šebek, šéfbarman Minus One baru v hotelu W, a jeho French 0
Lehký, noblesní a zároveň trochu nepředvídatelný. Jako váš večer v hotelu W, kde se pražská bohéma míchá se stylovými návštěvníky. Občas tu začne večírek, který pokračuje divokou afterparty, ale French 0 vám zaručí, že budete „v shapu“ i další den.
Na jeden koktejl potřebujete:
- 20 ml Caleňo Light & Zesty (nealkoholický destilát)
- 20 ml čerstvé šťávy z cukrového melounu
- 10 ml šťávy z yuzu
- 10 ml cukrového sirupu (1 díl vody, 1 díl cukru)
- 80 ml nealkoholického perlivého vína Noughty Chardonnay
Postup:
Všechny ingredience kromě vína vložte do shakeru s ledem a důkladně protřepejte. Obsah přelijte do vychlazené flétny nebo coupety na šampaňské. Poté dolijte nealkoholické víno Noughty Chardonnay.
Inspirace:
Moderní nealko twist na klasický French 75, známý pro svou eleganci a svěžest.