Pokud po nekonečných vánočních setkáních nemáte na další večer s alkoholem chuť, čtěte dál. Oslovili jsme přední české barmany, aby pro vás připravili recepty na jejich oblíbené nealkoholické koktejly. Chutnají skvěle a ještě vás po nich nebude další den bolet hlava.

Pavel Sochor, šéfbarman Almy a KRO a jeho Citron – Pepř

info Foto se svolením Almy

Drink Citron – Pepř byl v nabídce v Almě a pro velký úspěch se podával i v KRO na Jiřího z Poděbrad. Díky receptu Pavla Sochora si ho teď můžete namíchat i doma.

Na koktejly potřebujete:

  • 200 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 4 g kyseliny citronové
  • 200 ml filtrované vody
  • 6 g sečuánského pepře
  • 1 ks badyánu
  • 400 g cukru krystal

Postup:
Koktejl si připravte den předem. Smíchejte citronovou šťávu, kyselinu citronovou, filtrovanou vodu, sečuánský pepř a cukr. Zahřejte směs na teplotu 80 °C. Jakmile směs dosáhne požadované teploty, nechte ji 24 hodin macerovat, aby se chutě propojily. Po 24 hodinách směs sceďte, abyste odstranili koření. Výsledný sirup smíchejte se sodou v poměru 1 : 3. Nalijte do vysoké sklenice plné ledu. Ozdobte hvězdou badyánu a podávejte.

Roman Foltán a jeho nealkoholický Southside Cocktail

info Foto Barbary Coast & Lateef Okunnu

„Tohle je jeden z mých nejoblíbenějších koktejlů. Je to velmi jednoduchá receptura, velmi osvěžující. Navíc se do koktejlu dá nalít i trochu sody a podávat ho v dlouhé sklenici na ledu,“ říká k receptu Roman Foltán.

Na jeden koktejl potřebujete:

  • 45 ml nealkoholického Tanqueray nebo Beefeater Gin
  • 20 ml čerstvé limetkové šťávy
  • 15 ml cukrového sirupu v poměru 2 : 1 (2 části cukru krystal a 1 část horké vody. Míchat dohromady, až se cukr úplně roztaví)
  • 8–10 lístků čerstvé máty

Postup:
Všechny ingredience dejte do shakeru, hezky protřepte, přeceďte přes sítko do coupette sklenice a pak už jen vychutnávejte!

Barmani z baru Forbína a jejich Marná opatrnost

info Foto se svolením baru Forbína

Barmani z nedávno otevřeného baru Forbína v Praze vybrali na silvestrovský večířek jeden z mocktailů z místní nabídky. Pojmenovaný je podle baletu, který patří k vůbec nejstarším baletům s nepřerušenou linkou uvádění (od roku 1789) a řadí se k nejoblíbenějším titulům vůbec.

Na jeden koktejl potřebujete:

  • 20 ml Beefeater 0%
  • 15 ml Belvoir bezinkový cordial
  • 20 ml Verjus
  • 30 ml březové vody
  • 5 ml cukrového sirupu
  • 10 ml šťávy z lesních plodů (maliny, borůvky)

Postup:
Všechny ingredience kromě šťávy z lesních plodů nadávkujte do vychlazené nízké sklenice a lehce promíchejte. Drink následně zasypte drceným ledem. Pro fajnšmekry: ozdobte suchým pšeničným klasem a na závěr přelijte šťávu z lesních plodů přes drcený led.

David Andrle z baru Hemingway a jeho nealkoholické Sgroppino

info Foto se svolením Davida Andrleho

„Zvolil jsem nealkoholickou formu Sgroppina. Jedná se o italskou klasiku, v níž se pojí dohromady citronový sorbet a šumivé víno. V našem případě jsme si připravili domácí mirabelkový sorbet a kombinujeme ho s nealkoholickým šumivým vínem. Příchuť sorbetu ale můžete zvolit dle preferencí,“ říká David Andrle.

Na jeden koktejl potřebujete:

  • 1 kopeček mirabelkového sorbetu
  • 1 dl nealkoholického šumivého vína D’Artagny
  • Karamelová ozdoba

Postup:
Kopeček mirabelkového (nebo jakéhokoli) sorbetu přelejte deci nealkoholického šumivého vína. Pro fajnšmekry: koktejl vyšperkujte karamelovou ozdobou.

Pavel Tvaroh a jeho nealkoholický koktejl HINODE 日の出 (Východ slunce)

info Foto se svolením Pavla Tvaroha

Tento drink potěší během silvestrovské noci ty, kteří nepijí. A ty, kteří ano, další den ráno. Pokud vás tohle další den při východu slunce nenakopne, tak už nic. A správný poměr ingrediencí? Ten si podle Pavla Tvaroha musí každý najít sám.

Na jeden koktejl potřebujete:

  • Ingredience na granitu ze zázvorové šťávy
  • Wasabi
  • Yuzu
  • Matcha čaj
  • Med

Postup:
Koktejl si připravte den předem. V mixéru smíchejte zázvorovou šťávu, wasabi, šťávu z čerstvého yuzu a vodu. Doslaďte medem, případně cukrem. Zmrazte a následně znovu přemixujte. Pro fajnšmekry: podávejte v dřevěné krabičce na saké zasypané matcha čajem.

Ondřej Štökl, head barista Ambiente, a jeho Vánoční Santa

info Foto se svolením Umu
Ondřej Štökl se v Ambiente věnuje nejen kávě, ale i míchaným drinkům.

Na jeden koktejl potřebujete:

  • Šťávu z poloviny citronu
  • 100 g jablečného moštu
  • Půl čajové lžičky skořice
  • 60 g vychlazeného zázvorového čaje
  • 60 g sodovky
  • Měsíček jablka na ozdobu

Postup:
Všechny suroviny nalijte do nádoby a pořádně promíchejte. Ozdobte měsíčkem jablka.

Jan Šebek, šéfbarman Minus One baru v hotelu W, a jeho French 0

info Koktejl French 0 najdete v baru Poppy v hotelu W v Praze | foto se svolením hotelu W
Koktejl French 0 najdete v baru Poppy v hotelu W v Praze. | foto se svolením hotelu W

Lehký, noblesní a zároveň trochu nepředvídatelný. Jako váš večer v hotelu W, kde se pražská bohéma míchá se stylovými návštěvníky. Občas tu začne večírek, který pokračuje divokou afterparty, ale French 0 vám zaručí, že budete „v shapu“ i další den.

Na jeden koktejl potřebujete:

  • 20 ml Caleňo Light & Zesty (nealkoholický destilát)
  • 20 ml čerstvé šťávy z cukrového melounu
  • 10 ml šťávy z yuzu
  • 10 ml cukrového sirupu (1 díl vody, 1 díl cukru)
  • 80 ml nealkoholického perlivého vína Noughty Chardonnay

Postup:
Všechny ingredience kromě vína vložte do shakeru s ledem a důkladně protřepejte. Obsah přelijte do vychlazené flétny nebo coupety na šampaňské. Poté dolijte nealkoholické víno Noughty Chardonnay.

Inspirace:
Moderní nealko twist na klasický French 75, známý pro svou eleganci a svěžest.