Přinesli jste houby z lesa a nevíte, co s nimi? Lednice téměř prázdná a spíž vymetená? I z mála lze připravit báječné houbové jídlo. Pusťte se do slané houbové žemlovky.
Žemlovka naslano, houbová nádivka nebo žemlovka s houbami – zní vám to možná překvapivě. O to překvapenější budete její chutí. Křupavá kůrka a rozpečený sýr jsou s houbami skvělí parťáci. Zavoní z trouby a svou chutí může směle zápasit s pokrmy, na který jste měli štědřejší rozpočet.
Do řady pokrmů se doporučují pevnější kousky lesních hub. V tomto případě budou sice také žádané, ale nic se nestane, pokud použijete i pár měkčích a vlhčích druhů, jelikož tekutina z hub, která se nevypaří na pánvi, se pěkně vsákne do pečiva.
Houbová žemlovka
Na 4 porce potřebujete:
- 300 g toustového chleba (typ dle preferencí)
- 2 šalotky
- 1 lžíce oleje
- 350 až 380 g lesních hub
- Sůl & pepř
- ½ lžičky mletého kmínu
- 4 vejce
- 70 ml plnotučného mléka nebo smetany
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžička tymiánu
- 60 g nastrouhané goudy
- 30 g nastrouhaného parmezánu
- Máslo na vymazání formy
- Petrželka na posypání
Postup
- Toustový chléb překrájejte na třetiny a pak křížem znovu na třetiny. Vzniklé kostky chleba rozprostřete na plech. Při 190 °C pečte 15 minut.
- Šalotku nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej a cibulku nechte zesklovatět. Houby nakrájejte na plátky a přidejte do pánve. Osolte, ochuťte kmínem a pepřem a na středním až vyšším stupni opékejte 10 minut. Během té doby nezapomeňte míchat.
- V míse prošlehejte vejce s mlékem nebo smetanou, zakysanou smetanou, tymiánem a špetkou soli.
- Menší pekáček (cca velikosti 25×15 cm) vytřete máslem. Na dno rozprostřete polovinu opečeného chleba. Na něj rozprostřete 2/3 hub. Posypejte polovinou goudy a parmezánu. Zakryjte zbylým toustovým chlebem a posypejte zbylými houbami. Přelijte vaječnou směsí. Zasypejte zbylým sýrem.
- Pečte při 180 °C 30 minut.