Přinesli jste houby z lesa a nevíte, co s nimi? Lednice téměř prázdná a spíž vymetená? I z mála lze připravit báječné houbové jídlo. Pusťte se do slané houbové žemlovky.

Žemlovka naslano, houbová nádivka nebo žemlovka s houbami – zní vám to možná překvapivě. O to překvapenější budete její chutí. Křupavá kůrka a rozpečený sýr jsou s houbami skvělí parťáci. Zavoní z trouby a svou chutí může směle zápasit s pokrmy, na který jste měli štědřejší rozpočet.

Do řady pokrmů se doporučují pevnější kousky lesních hub. V tomto případě budou sice také žádané, ale nic se nestane, pokud použijete i pár měkčích a vlhčích druhů, jelikož tekutina z hub, která se nevypaří na pánvi, se pěkně vsákne do pečiva.

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Houbová žemlovka

Na 4 porce potřebujete:

  • 300 g toustového chleba (typ dle preferencí)
  • 2 šalotky
  • 1 lžíce oleje
  • 350 až 380 g lesních hub
  • Sůl & pepř
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 4 vejce
  • 70 ml plnotučného mléka nebo smetany
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička tymiánu
  • 60 g nastrouhané goudy
  • 30 g nastrouhaného parmezánu
  • Máslo na vymazání formy
  • Petrželka na posypání
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Toustový chléb překrájejte na třetiny a pak křížem znovu na třetiny. Vzniklé kostky chleba rozprostřete na plech. Při 190 °C pečte 15 minut.
  2. Šalotku nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej a cibulku nechte zesklovatět. Houby nakrájejte na plátky a přidejte do pánve. Osolte, ochuťte kmínem a pepřem a na středním až vyšším stupni opékejte 10 minut. Během té doby nezapomeňte míchat.
  3. V míse prošlehejte vejce s mlékem nebo smetanou, zakysanou smetanou, tymiánem a špetkou soli.
  4. Menší pekáček (cca velikosti 25×15 cm) vytřete máslem. Na dno rozprostřete polovinu opečeného chleba. Na něj rozprostřete 2/3 hub. Posypejte polovinou goudy a parmezánu. Zakryjte zbylým toustovým chlebem a posypejte zbylými houbami. Přelijte vaječnou směsí. Zasypejte zbylým sýrem.
  5. Pečte při 180 °C 30 minut.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová