Perníková bábovka s povidly s sebou přináší příjemný závan podzimu. Na zásoby švestkových povidel zadělaných z úrody švestek naštěstí nestihne ve spíži ani usednout prach. Můžete je totiž do lahodné podzimní bábovky rovnou zužitkovat.

Povidla dodají bábovce lahodnou chuť, vůni i vláčnost. U těch domácích máte navíc přehled o použitém množství cukru (je-li v nich vůbec obsažen – do našeho receptu ho ani nemusíte dávat). Podle něj si pak jednoduše upravíte množství cukru přidaného do samotné bábovky. Chutě závěrem příjemně doladí čokoládová poleva s lískovými oříšky.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Perníková bábovka s povidly a čokoládovou polevou

Na 1 bábovku potřebujete:

  • 3 větší vejce
  • 180 g třtinového cukru
  • 150 ml rostlinného oleje + na vymazání formy
  • 300 ml mandlového nebo kravského mléka
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 100 g švestkových povidel
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • Špetka soli
  • 100 g lískových ořechů + na ozdobu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody

Na polevu:

  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g hořké čokolády
  • (1 lžička rumu)

Postup

  1. Vejce s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny. Poté zašlehejte olej, mléko, javorový sirup a povidla.
  2. Do vedlejší mísy prosejte mouku s kakaem. Přimíchejte špetku soli, jemně namleté lískové ořechy, perníkové koření, prášek do pečiva a jedlou sodu.
  3. Suché ingredience postupně vmíchejte k tekutým a vymíchejte vše dohladka. Těsto nalijte do olejem pečlivě vymazané formy a při 180 °C pečte asi 50 minut. Na konci proveďte test špejlí, pokud vyjde z těsta čistá, máte hotovo.
  4. Upečenou bábovku nechte pár minut zchladnout ve formě. Poté ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Mezitím připravte polevu.
  5. Smetanu zahřejte, ale nevařte. Do misky nakrájejte čokoládu na menší kousky a zalijte ji zahřátou smetanou. Jakmile se rozpustí, vymíchejte směs metličkou dohladka. Ochuťte dle libosti lžičkou rumu.
  6. Vychladlou bábovku polijte připravenou polevou a ozdobte lískovými ořechy. Polevu nechte zatuhnout. Bábovku pak rozkrájejte na jednotlivé porce a podávejte.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič