Perníková bábovka s povidly s sebou přináší příjemný závan podzimu. Na zásoby švestkových povidel zadělaných z úrody švestek naštěstí nestihne ve spíži ani usednout prach. Můžete je totiž do lahodné podzimní bábovky rovnou zužitkovat.
Povidla dodají bábovce lahodnou chuť, vůni i vláčnost. U těch domácích máte navíc přehled o použitém množství cukru (je-li v nich vůbec obsažen – do našeho receptu ho ani nemusíte dávat). Podle něj si pak jednoduše upravíte množství cukru přidaného do samotné bábovky. Chutě závěrem příjemně doladí čokoládová poleva s lískovými oříšky.
Perníková bábovka s povidly a čokoládovou polevou
Na 1 bábovku potřebujete:
- 3 větší vejce
- 180 g třtinového cukru
- 150 ml rostlinného oleje + na vymazání formy
- 300 ml mandlového nebo kravského mléka
- 2 lžíce javorového sirupu
- 100 g švestkových povidel
- 300 g hladké mouky
- 1 lžíce kakaa
- Špetka soli
- 100 g lískových ořechů + na ozdobu
- 2 lžičky perníkového koření
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
Na polevu:
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g hořké čokolády
- (1 lžička rumu)
Postup
- Vejce s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny. Poté zašlehejte olej, mléko, javorový sirup a povidla.
- Do vedlejší mísy prosejte mouku s kakaem. Přimíchejte špetku soli, jemně namleté lískové ořechy, perníkové koření, prášek do pečiva a jedlou sodu.
- Suché ingredience postupně vmíchejte k tekutým a vymíchejte vše dohladka. Těsto nalijte do olejem pečlivě vymazané formy a při 180 °C pečte asi 50 minut. Na konci proveďte test špejlí, pokud vyjde z těsta čistá, máte hotovo.
- Upečenou bábovku nechte pár minut zchladnout ve formě. Poté ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Mezitím připravte polevu.
- Smetanu zahřejte, ale nevařte. Do misky nakrájejte čokoládu na menší kousky a zalijte ji zahřátou smetanou. Jakmile se rozpustí, vymíchejte směs metličkou dohladka. Ochuťte dle libosti lžičkou rumu.
- Vychladlou bábovku polijte připravenou polevou a ozdobte lískovými ořechy. Polevu nechte zatuhnout. Bábovku pak rozkrájejte na jednotlivé porce a podávejte.