Spojení hnědého másla, čokolády a slaných pražených arašídů dává těmto sušenkám neodolatelný šmrnc. Jsou zvenku krásně křupavé, uvnitř naopak měkké a zkrátka ideální pro každou příležitost, kdy máte chuť na dekadentní dezert.

Hnědé máslo dodá delikátní karamelovou a lehce oříškovou chuť, která ve spojení se slanými arašídy ve sladkých sušenkách perfektně funguje. Pokud si chcete dopřát extra dávku slanosti, přidejte ještě vločkovou sůl na závěr.

Sušenky z hnědého másla se slanými arašídy

Na cca 20 kusů potřebujete:

  • 180 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 lžíci vanilkového extraktu
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléka
  • 280 g hladké mouky
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžičku jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • 120 g pražených solených arašídů
  • 180 g hořké čokolády
  • vločkovou sůl na posypání (lze vynechat)
info Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Začněte s přípravou hnědého másla. Máslo pokrájejte na kousky a vložte do malého rendlíku. Zahřívejte, až se rozpustí, poté ho za stálého míchání ode dna zahřívejte dále. Na másle se vytvoří pěna a začne silně bublat, hnědnout a lehce karamelizovat. Na dně rendlíku se budou tvořit malé, téměř spálené, černohnědé kousky, které zajistí onu skvělou chuť. Máslo by během zahřívání mělo získat karamelově hnědou barvu cca za tři minuty, pokud ne, zahřívejte ho dále za stálého míchání, jen dávejte pozor, aby se nepřipálilo. Jakmile je máslo hotové, stáhněte ho z plotny a nechte vychladnout dvacet minut. Ze 180 g másla byste měli mít cca 150 g hnědého.
  2. Předehřejte troubu na 170 °C a jeden či dva velké plechy vystelte pečicím papírem. K vychladlému hnědému máslu přidejte oba cukry, mletou vanilku a vanilkový extrakt a šlehejte několik minut do světlé pěny. Nakonec do směsi zašlehejte vajíčko, žloutek a mléko.
  3. Arašídy i čokoládu pokrájejte nahrubo a mouku smíchejte se solí, kypřicím práškem a sodou. Pomocí cukrářské stěrky do máslové směsi zapracujte sypkou směs, dále ji nešlehejte, ale pouze míchejte. Nakonec do těsta zapracujte čokoládu a arašídy, pár kousků si nechte na ozdobu sušenek.
  4. Pomocí naběračky na zmrzlinu vytvarujte jednotlivé sušenky, dle její velikosti byste měli mít cca dvacet kusů. Vytvarované kopečky rozprostřete na plech s řádnými rozestupy a ozdobte zbylými kousky ořechů a čokolády. Nakonec posolte vločkovou solí a vložte do předehřáté trouby na deset minut.
  5. Hotové sušenky by měly být stále velmi měkké a na okrajích zlatavé, vypadají mírně nedopečeně. Nechte je vychladnout na plechu dvě minuty, následně přendejte na chladicí mřížku, opět posolte vločkovou solí a nechte dále chladnout, během chladnutí mírně ztvrdnou. Můžete podávat ještě teplé.
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová