Sladká, svěží a lehce kyselkavá, tahle kombinace chutí funguje vždycky. Piškot se rozplyne na jazyku, krém vás nakopne svěžestí limetky a kokosu, a výsledkem je roláda, co vás přenese do tropů i uprostřed sychravého týdne.

Limetkovokokosová roláda je tropická verze piškotové klasiky. Nadýchaný korpus provoněný kokosem a sametový limetkový krém s kokosovou smetanou tvoří spojení, které vás vezme na malý výlet k moři, i když venku prší.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Limetkovokokosová roláda

Na 1 roládu potřebujete:

  • 5 vajec
  • 90 g krupicového cukru
  • 1 limetku
  • 100 g hladké mouky
  • 2 lžíce strouhaného kokosu
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • špetku soli

Na krém:

  • 1 limetka
  • 40 g krupicového cukru
  • 100 g změklého másla
  • 400 g smetanového sýru
  • 200 g kokosového krému
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 3 lžíce strouhaného kokosu

Na ozdobu:

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup

  1. Nejprve připravte korpus. Troubu předehřejete na 160 °C a plech o rozměru asi 40 × 30 cm vystelte pečicím papírem. Cukr smíchejte s nastrouhanou limetkovou kůrou a promněte ho mezi prsty, aby se z kůry uvolnila aromata. Vajíčka společně s cukrem a špetkou soli vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, na střední rychlost to trvá cca 5 minut. Jakmile jsou vajíčka dokonale vyšlehaná, přidejte olej a limetkovou šťávu a rychle zašlehejte dohladka. Nyní začněte postupně přidávat směs hladké mouky, soli a kokosu a pomocí cukrářské stěrky ji zapracujte do těsta. S těstem pracujte opatrně, abyste neporušili vzduchové bubliny. 
  2. Hotové těsto přelijte na připravený plech a rozetřete do rovnoměrné vrstvy. Vložte do předehřáté trouby a pečte 15 až 18 minut, těsto by po upečení mělo být lehce zlatavé a měkké. Ihned po vyndání z trouby těsto překlopte lícem (vrchem těsta) na čistou utěrku. Opatrně odlepte pečicí papír, mělo by to jít velice snadno. Horké těsto zarolujte do rolády i s utěrkou kratší stranou tak, aby bylo těsto více zatočené a roláda tlustší, a nechte zcela vychladnout. 
  3. Nyní připravte krém. Krupicový cukr opět promněte s limetkovou kůrou, následně ho vyšlehejte spolu se změklým máslem do světlé pěny. Přidejte smetanový sýr i kokosový krém a prošlehejte do hladkého krému. Nakonec zašlehejte moučkový cukr, limetkovou šťávou a kokos.
  4. Studenou roládu rozviňte a kompletně promažte krémem, nějaký krém si nechte i na ozdobu. Promazaný korpus opět zatočte stejným směrem, kterým byla roláda zatočena předtím. Nakonec ozdobte krémem pomocí cukrářského sáčku a poklaďte limetkou, kokosovými chipsy, limetkovým kaviárem a hoblinami bílé čokolády. Nechte alespoň několik hodin odležet v lednici.

Tip: Pro prohloubení kokosové chuti opražte předem strouhaný kokos nasucho na pánvi. Uvolní se aroma a roláda bude vonět jako čerstvě otevřený kokos.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová