Tradiční italský pokrm kuře Marsala vystihují dozlatova osmahnuté plátky kuřete a houbovo-smetanová omáčka posilněná sicilským vínem Marsala. Často se servíruje s těstovinami nebo bramborovými přílohami.

Víno Marsala je fortifikovaný typ italského vína, což znamená, že je posilněno destilátem. Je podobné například sherry nebo portskému vínu. Proto, pokud se vám nepodaří sehnat právě marsalu, použijte některý z uvedených druhů.

V ledasčem vám může kuře Marsala připomínat recept na kuřecí piccatu. Jde o italské recepty takzvané scaloppine, které spočívají v opékání tenkých plátků masa obalených v mouce a následnou přípravu omáčky ve stejné pánvi. Tyto pokrmy jsou velice oblíbené, rychlé a efektní. I efektivní.  

info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Kuře Marsala se žampionovou omáčkou na smetaně

Na 2 až 3 porce potřebujete:

  • 2 kuřecí prsa
  • Sůl & pepř
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce ghí
  • 1 lžíce oleje
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 120 g žampionů
  • 50 ml dezertního vína Marsala
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 100 ml 30% smetany
  • Petrželka na posypání
  • Těstoviny k podávání
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová

Postup

  1. Kuřecí prsa v nejvyšší části prokrojte, abyste docílili stejně vysokých plátků. Dlaní každý ještě trochu naklepejte. Všechny kusy masa z obou stran osolte a opepřete. Hladkou mouku nasypejte do talíře. Maso obalte v mouce a lehce nad talířem jen proklepněte rukou, aby přebytečná mouka opadala.
  2. V pánvi rozehřejte lžíci ghí a lžíci oleje. Maso položte na pánev a na vyšším stupni opékejte z obou stran po 4 až 5 minutách dozlatova. Maso vyndejte z pánve.
  3. Do pánve, je-li to potřeba, přidejte druhou lžíci přepuštěného másla. Na másle pozvolna opékejte nadrobno nakrájenou šalotku dozlatova. Poté přidejte najemno nasekaný česnek a minutu míchejte.
  4. Žampiony nakrájejte na plátky a přidejte do pánve. Opékejte asi 5 minut, dokud nezačnou lehce zlátnout.
  5. Do pánve vlijte víno a vývar. Vařte dalších cca 5 minut, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Nakonec do pánve přidejte smetanu, podle potřeby osolte a minutu prohřívejte na mírnějším stupni.
  6. Do pánve vraťte maso a ještě chvíli prohřívejte.
  7. Kuře Marsala podávejte s vařenými těstovinami. Na talíři posypejte petrželkou.
info Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová