Před dvěma lety jsme o Kateřině Jakusové psali jako o jedné z nejslibnějších českých šéfkuchařek. Byla tehdy zástupkyní šéfkuchaře v pražské Esce a mimo jiné absolvovala stáž ve vyhlášené kodaňské Nomě.
Z kuchyně se ale přesunula k pečení, pomáhala rozjet Další kus a dnes ji můžete potkat v pekárně Alf & Bet. Vedle pekárny ale spustila i vlastní projekt, Slice Slice Baby, pizza pop-up, který na podzim čeká otevření stálého podniku.
Kateřina chtěla po střední škole studovat malbu na AVU, ale namísto vysoké se rozhodla odjet do Berlína. Chtěla se dostat k něčemu, co ji bude bavit a z čeho bude zároveň mít peníze. Protože si doma hodně vařili, tak padla volba na tento obor.
„Svůj životopis jsem si tehdy komplet vymyslela a napsala do něj pražské podniky, protože mi bylo jasné, že z Berlína do nich nikdo volat nebude,“ směje se dneska Kateřina.
Byl to pragmatický krok, v profesionální kuchyni nikdy nestála, tak by se do ní dostávala těžko. Klaplo to a solidní základ získala v Silo coffee, australském snídaňovém bistru. Jak sama s nadsázkou říká, řídí se heslem „Fake it till you make it“ a do všeho se vrhá po hlavě.
Po návratu do Prahy chtěla cíleně do tehdy nově otevřené restaurace Eska, která jí přišla zajímavá a během svého působení se vypracovala na zástupkyni šéfkuchaře. „Byl to zase velký skok do neznáma, což je takový signature mojí kariéry,“ vzpomíná Kateřina a dodává, že díky Esce zažila opravdu hodně, včetně stáže v Nomě a koronavirovou pandemii.
„Po nějaké době jsem do práce začala chodit na jakéhosi autopilota a už mě to nenaplňovalo tolik, jak by mělo. Vždycky se potřebuju dostat někam, kde se necítím tak jistá v kramflecích,“ vysvětluje, proč se rozhodla z Esky odejít. Zakotvila tehdy v nově vznikajícím podniku Další kus, kde spolu s Alžbětou Repákovou, taky z Esky, vymýšlely slané pečivo.
„Trochu arogantně jsme si myslely, že to bude hrozná brnkačka, ale byly jsme kuchařky, ne pekařky. Začátky byly ve stylu pokus-omyl. Když zkazíte pečivo, které kyne třeba dva dny, tak už s tím nic neuděláte, nespravíte ho jako přesolenou polévku. Právě v tom to u mě zajiskřilo, jak velkou pokoru musíte mít, protože u tak jednoduché věci, jako je pečivo, je mnohem větší prostor k chybám a neexistují žádné zkratky,“ vysvětluje Kateřina svůj přesun k pekařině a k místu, kde se poprvé a náhodou dostala k pizze.
Z nějakého důvodu ji to chytlo a baví dodnes, skloubily se tady oba světy – pečení i vaření.
Právě v Dalším kusu začaly první pop-upy pod značkou Slice slice baby, od té doby už jich proběhlo skoro dvacet a vydalo se na dva tisíce pizz z malých přenosných pizza pecí. Zpravidla všechny zmizejí do dvou hodin a každé místo má svá specifika.
Kateřina kromě klasik vymýšlí i takové pizzy, které reflektují místo, kde se pop-up koná. Při akci U dvou cibulí neboli Nhà hai hành, vymysleli vietnamské toppingy, v Big Smokers zase přidali něco ze smokeru.
„Dneska se tomuto stylu říká neo-neapolská pizza, kdy se těsto podobá neapolské pizze, ale toppingy si žijou tak trochu vlastním životem,“ popisuje svůj styl Kateřina, která zároveň nerada věci škatulkuje. „Pizza je vděčný formát, protože když na ni dáte cokoli, co je aspoň trochu dobré, tak bude celá pizza dobrá.“
Její pizza je kvásková a snaží se používat to, co je zrovna sezonní. Ještě úplně přesně neví, co na menu vlastního podniku bude, ale jasné je, že důraz bude vždy klást na kvalitu a jednoduchost. „Ideálně bychom chtěli mít okolo deseti druhů pizzy, předkrm a dezert. Kdyby všechno šlo dobře, tak by bylo super, kdybychom vydali kolem 150 pizz denně,“ shrnuje Kateřina.
Do projektu šla spolu s Ondřejem Hollasem, se kterým se potkali v Ambiente a se smíchem jejich obchodní partnerství popisuje tak, že on je ten manažer a ona vařečka. Sama cíleně k vlastní restauraci nesměřovala, ale organicky to vyplynulo.
Celou restauraci koncipují tak, aby byla hodně osobní. „Chtěla bych, aby sem lidé chodili, jako by šli na pizzu ke mně domů, aby to bylo příjemné i pro mě. Jsou mi sympatické podniky, kde člověk, který tam obsluhuje nebo vaří, je ten, který ho zároveň i vlastní,“ shrnuje Kateřina připravovaný koncept.
Než Kateřina na podzim v Holešovicích otevře, ochutnat její pizzu můžete na některém z připravovaných pop-upů, o kterých se dozvíte na Instagramu nebo třeba na Designbloku.