Burger Sloppy Joe je americký comfort food, jehož kouzlo tkví v bleskové přípravě, pár dostupných surovinách a extrémní šťavnatosti. Počítejte s upatlanými prsty a maximálně spokojeným bříškem!

Sloppy Joe lze volně přeložit jako „upatlaný“ nebo „lajdácký“ Joe. A přesně to od něj čekejte: měkká máslová bulka, rozteklý sýr a hromada šťavnatého mletého masa v lehce pikantní rajčatové omáčce, která při každém soustu trochu uteče ven. Jde o rychlý recept, který zvládne každý, ideální na hladové vytížené večery i víkendové party, které nechcete strávit vařením. Pokud máte rádi burgery, ale stresuje vás správné propečení masa, Sloppy Joe bude váš nový nejlepší kamarád.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Tipy & triky:

  • Masa připravte rovnou dvojnásobek a zbylé zamrazte nebo schovejte do lednice. Je perfektní také do hot dogů, quesadill, grilled cheese sendvičů a bowls, ale poslouží i jako zjednodušená verze chili con carne – stačí k němu přimíchat dvě plechovky fazolí a trochu římského kmínu, chilli a hořké čokolády. Další tipy, jak ušetřit čas i peníze, najdete v článku Pět jídel, která si uvařit ve velkém.
  • Celý proces opékání masa můžete zkrátit, ale právě to dodá jídlu tu nejlepší chuť a konzistenci.
  • Já mám raději výraznou chuť protlaku bez zbytečných zahušťovadel a sladidel, nicméně správné americké hospodyňky místo něj používají kečup. Pak můžete vynechat cukr a polovinu vody.
  • Pokud máte rádi pálivé, doporučuji do základu přidat i čerstvé nebo sušené chilli.
  • Pro lepší pocit podávejte burgery s čerstvou zeleninou nebo salátem coleslaw
  • Jestli chystáte burgery pro návštěvu, maso si připravte předem a pak ho na pánvi jen znovu prohřejte, hotovo tak budete mít doslova během pár minut.

Sloppy Joe Burger s mletým masem a čedarem

Na 5 porcí potřebujete:

  • 1 větší cibule
  • 1 čerstvá paprika
  • 2 lžíce oleje
  • 600 g mletého hovězího masa
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 140 g dvakrát koncentrovaného rajčatového protlaku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička jablečného octa či worcesteru
  • Sůl & pepř

Dále:

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Cibuli a papriku očistěte, nakrájejte na malé kostičky (já papriku sekám v chopperu) a orestujte na velké pánvi na oleji. Když začne zelenina lehce zlátnout, přidejte maso a zprudka ho smažte, až bude opravdu hezky dozlatova opečené, trvá to asi 15 minut. Během toho ho rozbíjejte vařečkou na malé kousky.
  2. Pokud maso pustí hodně tuku, část ho odeberte, opečete pak na něm housky.
  3. Vmíchejte nasekaný česnek a cukr, nechte pár vteřin rozvonět, přidejte protlak a během minuty ho zarestujte. Plechovku od protlaku naplňte vodou, vmíchejte ji spolu s paprikou, hořčicí, octem nebo worcesterem, lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem k masu a 10 až 15 minut za občasného míchání povařte, až se tekutina odpaří. Ochutnejte a případně dosolte, maso by mělo být dost výrazné.
  4. Mezitím opečte prokojené burgerové bulky (ideálně na tuku odebraném z masa), na jednu polovinu horké bulky položte sýr, aby se rozpustil, a naplňte je masem.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová