Burger Sloppy Joe je americký comfort food, jehož kouzlo tkví v bleskové přípravě, pár dostupných surovinách a extrémní šťavnatosti. Počítejte s upatlanými prsty a maximálně spokojeným bříškem!
Sloppy Joe lze volně přeložit jako „upatlaný“ nebo „lajdácký“ Joe. A přesně to od něj čekejte: měkká máslová bulka, rozteklý sýr a hromada šťavnatého mletého masa v lehce pikantní rajčatové omáčce, která při každém soustu trochu uteče ven. Jde o rychlý recept, který zvládne každý, ideální na hladové vytížené večery i víkendové party, které nechcete strávit vařením. Pokud máte rádi burgery, ale stresuje vás správné propečení masa, Sloppy Joe bude váš nový nejlepší kamarád.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Tipy & triky:
- Masa připravte rovnou dvojnásobek a zbylé zamrazte nebo schovejte do lednice. Je perfektní také do hot dogů, quesadill, grilled cheese sendvičů a bowls, ale poslouží i jako zjednodušená verze chili con carne – stačí k němu přimíchat dvě plechovky fazolí a trochu římského kmínu, chilli a hořké čokolády. Další tipy, jak ušetřit čas i peníze, najdete v článku Pět jídel, která si uvařit ve velkém.
- Celý proces opékání masa můžete zkrátit, ale právě to dodá jídlu tu nejlepší chuť a konzistenci.
- Já mám raději výraznou chuť protlaku bez zbytečných zahušťovadel a sladidel, nicméně správné americké hospodyňky místo něj používají kečup. Pak můžete vynechat cukr a polovinu vody.
- Pokud máte rádi pálivé, doporučuji do základu přidat i čerstvé nebo sušené chilli.
- Pro lepší pocit podávejte burgery s čerstvou zeleninou nebo salátem coleslaw.
- Jestli chystáte burgery pro návštěvu, maso si připravte předem a pak ho na pánvi jen znovu prohřejte, hotovo tak budete mít doslova během pár minut.
Sloppy Joe Burger s mletým masem a čedarem
Na 5 porcí potřebujete:
- 1 větší cibule
- 1 čerstvá paprika
- 2 lžíce oleje
- 600 g mletého hovězího masa
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce hnědého cukru
- 140 g dvakrát koncentrovaného rajčatového protlaku
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžička jablečného octa či worcesteru
- Sůl & pepř
Dále:
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Postup
- Cibuli a papriku očistěte, nakrájejte na malé kostičky (já papriku sekám v chopperu) a orestujte na velké pánvi na oleji. Když začne zelenina lehce zlátnout, přidejte maso a zprudka ho smažte, až bude opravdu hezky dozlatova opečené, trvá to asi 15 minut. Během toho ho rozbíjejte vařečkou na malé kousky.
- Pokud maso pustí hodně tuku, část ho odeberte, opečete pak na něm housky.
- Vmíchejte nasekaný česnek a cukr, nechte pár vteřin rozvonět, přidejte protlak a během minuty ho zarestujte. Plechovku od protlaku naplňte vodou, vmíchejte ji spolu s paprikou, hořčicí, octem nebo worcesterem, lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem k masu a 10 až 15 minut za občasného míchání povařte, až se tekutina odpaří. Ochutnejte a případně dosolte, maso by mělo být dost výrazné.
- Mezitím opečte prokojené burgerové bulky (ideálně na tuku odebraném z masa), na jednu polovinu horké bulky položte sýr, aby se rozpustil, a naplňte je masem.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová