Jestli kupujete biocitrusy, slupky rozhodně nevyhazujte, ale proměňte je ve fantastickou domácí kandovanou kůru. Nejenže tak dovážené ovoce využijete do posledního kousku, ale domácí kůra je mnohem chutnější, voňavější a na rozdíl od kupované verze zcela bez chemie, zkrátka win-win.

Část vám pravděpodobně zmizí už při přípravě, ale co z kůry zbude, je nepřekonatelné ve vánočce, biskupském chlebíčku, marokánkách, domácí granole nebo jako ozdoba vánočních drinků.

Domácí kandovaná pomerančová kůra

Potřebujete:

  • 4 chemicky neošetřené pomeranče
  • 2 hrnky cukru krupice + na prosypání
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Z konců pomeranče vykrojte malá kolečka, zbytek kůry nakrojte do měsíčků a oloupejte. Lžičkou odstraňte případné zbytky dužiny a ideálně i bílé části a kůru nakrájejte na tenké proužky.
  2. Kůru nyní třikrát povaříte, abyste pomeranče zbavili hořkosti a případných zbytků vosků. Proužky zalijte vodou, přiveďte k varu a pět minut vařte. Slijte a celý proces ještě dvakrát zopakujte.
  3. Po třetím vaření kůru opět sceďte, smíchejte se dvěma hrnky cukru a dvěma hrnky vody a za občasného míchání vařte 1,5 hodiny nebo tak dlouho, až bude kůra průhledná, většina vody odpařená a sirup krásně hustý.
  4. Kousky naposledy slijte (vzniklý sirup nevylévejte, ale použijte třeba do svařáku!), rozložte v jedné vrstvě na plech a nechte dva dny proschnout. Vyschlou kůru řádně prosypejte cukrem, dobře uzavřete do vzduchotěsné nádoby a skladujte v chladu a temnu.

Tipy & triky

  • Stejným způsobem se dá zpracovat kůra z bio citronů, limet, mandarinek i grepů. Nejlepší je každý druh vařit zvlášť, protože každý citrus vyžaduje jinou délku vaření.
  • Sirup, který jste slili z vaření kůry, můžete použít jako sladidlo do svařáku, čaje nebo sladkostí.
  • Pokud vám hlavou častěji probleskne myšlenka „přece se to nevyhodí“, bude vás bavit moje zero waste kuchařka Vaříme beze zbytku: Recepty od kořínku až po květ, kde tento recept také najdete. A ochutnávku hned pěti receptů ze slupek, natí a košťálů z této knihy máte už nachystanou zde.
  • Kromě vánočních receptů zmíněných na začátku článku se kandovaná kůra hodí i jako jedlý dárek, případně ji přidejte do vánoční granoly (stačí ovonět perníkovým kořením a po upečení vmíchat kromě rozinek či brusinek také kostičky kůry) nebo s ní ozdobte domácí čokoládu.
  • Domácí kandovaná citrusová kůra funguje také jako jednoduché cukroví bez pečení. Kousky stačí z poloviny namočit do hořké čokolády a u stolu pak sledovat, kdo kombinaci pomerančů s čokoládou také miluje.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová