Jestli kupujete biocitrusy, slupky rozhodně nevyhazujte, ale proměňte je ve fantastickou domácí kandovanou kůru. Nejenže tak dovážené ovoce využijete do posledního kousku, ale domácí kůra je mnohem chutnější, voňavější a na rozdíl od kupované verze zcela bez chemie, zkrátka win-win.
Část vám pravděpodobně zmizí už při přípravě, ale co z kůry zbude, je nepřekonatelné ve vánočce, biskupském chlebíčku, marokánkách, domácí granole nebo jako ozdoba vánočních drinků.
Domácí kandovaná pomerančová kůra
Potřebujete:
- 4 chemicky neošetřené pomeranče
- 2 hrnky cukru krupice + na prosypání
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová
Postup
- Z konců pomeranče vykrojte malá kolečka, zbytek kůry nakrojte do měsíčků a oloupejte. Lžičkou odstraňte případné zbytky dužiny a ideálně i bílé části a kůru nakrájejte na tenké proužky.
- Kůru nyní třikrát povaříte, abyste pomeranče zbavili hořkosti a případných zbytků vosků. Proužky zalijte vodou, přiveďte k varu a pět minut vařte. Slijte a celý proces ještě dvakrát zopakujte.
- Po třetím vaření kůru opět sceďte, smíchejte se dvěma hrnky cukru a dvěma hrnky vody a za občasného míchání vařte 1,5 hodiny nebo tak dlouho, až bude kůra průhledná, většina vody odpařená a sirup krásně hustý.
- Kousky naposledy slijte (vzniklý sirup nevylévejte, ale použijte třeba do svařáku!), rozložte v jedné vrstvě na plech a nechte dva dny proschnout. Vyschlou kůru řádně prosypejte cukrem, dobře uzavřete do vzduchotěsné nádoby a skladujte v chladu a temnu.
Tipy & triky
- Stejným způsobem se dá zpracovat kůra z bio citronů, limet, mandarinek i grepů. Nejlepší je každý druh vařit zvlášť, protože každý citrus vyžaduje jinou délku vaření.
- Sirup, který jste slili z vaření kůry, můžete použít jako sladidlo do svařáku, čaje nebo sladkostí.
- Pokud vám hlavou častěji probleskne myšlenka „přece se to nevyhodí“, bude vás bavit moje zero waste kuchařka Vaříme beze zbytku: Recepty od kořínku až po květ, kde tento recept také najdete. A ochutnávku hned pěti receptů ze slupek, natí a košťálů z této knihy máte už nachystanou zde.
- Kromě vánočních receptů zmíněných na začátku článku se kandovaná kůra hodí i jako jedlý dárek, případně ji přidejte do vánoční granoly (stačí ovonět perníkovým kořením a po upečení vmíchat kromě rozinek či brusinek také kostičky kůry) nebo s ní ozdobte domácí čokoládu.
- Domácí kandovaná citrusová kůra funguje také jako jednoduché cukroví bez pečení. Kousky stačí z poloviny namočit do hořké čokolády a u stolu pak sledovat, kdo kombinaci pomerančů s čokoládou také miluje.
Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová