Plněná vejce jsou dokonalým příkladem jídla, kdy za málo peněz (a zde i doslova) získáte hodně muziky. Jsou rychlá, jednoduchá na suroviny i přípravu, a přitom neskutečně dobrá. Marinování v řepě můžete vynechat, ale dodá jim velice efektní vizáž.
Plněná marinovaná vejce
Potřebujete:
- 8 až 10 vajec
- 1 jarní cibulka / hrst pažitky / ½ malé cibule
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce worcesteru
- ½ lžičky pálivé papriky
- Sůl & pepř
Na marinádu (lze vynechat):
- 1 střední řepa
- 1 vrchovatá lžička soli
- 4 lžíce jablečného či vinného octa
- 2 hrnky vody
Na ozdobu:
- Bylinky (řeřicha, kopr, pažitka)
- Ředkvičky
Postup
- Řepu oloupejte, nakrájejte na kousky, spolu se solí, octem a vodou 5 až 10 minut povařte a nechte vychladnout.
- Vejce rovnou z lednice vložte do vroucí vody, 10 minut je vařte, poté rychle zchlaďte vodou studenou a po chvíli oloupejte. Přidejte je do hrnce s řepou a nechte 3 až 12 hodin marinovat. Vejce na fotce byla v nálevu asi 5 hodin. Kdyby nebyla vejce zcela ponořená, čas od času je otočte.
- Vajíčka pak osušte, rozpulte, vyndejte z nich žloutky a vidličkou je rozmačkejte s jemně sekanou jarní cibulkou, majonézou, hořčicí, worcesterem, paprikou, solí a čerstvě mletým pepřem. Ochutnejte a případně dolaďte, náplň by měla být poměrně výrazná kvůli jemným bílkům.
- Až těsně před podáváním, aby náplň neoschla, lžičkou nebo zdobicím sáčkem směs rozdělte do bílků a ozdobte plátky ředkviček, řeřichou, černým sezamem nebo třeba špetkou papriky.
Tip: Plněná vajíčka jsou výborný způsob, jak zužitkovat přebytečná vařená vejce.