Na tomto dezertu je nejtěžší vydržet ho nesníst, dokud neztuhne. Tradiční smetanu tentokrát v panna cottě nahraďte svěžím kokosovým mlékem, které se ke grepové šťávě a křupavým pistáciím na povrchu výborně hodí.
Grepová panna cotta z kokosového mléka a citronové trávy
Na 4 porce potřebujete:
- 200 ml čerstvé grapefruitové šťávy
- 2,5 lžičky práškové želatiny
- 150 g kokosového mléka
- 60 g krupicového cukru
- 1 stonek citronové trávy
Na šlehačku:
- 150 g smetany ke šlehání
- 1 lžičku vanilkového cukru
Na ozdobu:
- sekané pistácie
- čerstvý grapefruit
- jedlé květy
Postup
- Do menší misky vymačkejte grapefruitovou šťávu. Do ní nasypte želatinový prášek a nechte pět minut odstát, dokud želatina nenabobtná.
- Do menšího hrnce nalijte zamíchané kokosové mléko, přidejte cukr a stonek citronové trávy, který prolámejte, aby se uvolnilo aroma. Kokosové mléko zahřívejte, dokud není teplé a cukr se v něm nerozpustí (nesmí se vařit).
- Přidejte směs grapefruitové želatiny a znovu za stálého míchání zahřívejte, želatina se během chvíle rozpustí. Citronovou trávu vyndejte.
- Panna cottu nalijte do misek nebo sklenic a nechte v lednici ztuhnout alespoň dvě až tři hodiny.
- V míse ušlehejte smetanu ke šlehání s vanilkovým cukrem. Šlehačku pomocí cukrářského sáčku se zdobičkou nastříkejte na panna cottu a před podáváním ozdobte kousky grepu, sekanými pistáciemi a jedlými květy.
Tip: Příště vyzkoušejte klasickou smetanovou panna cottu s šeříkem nebo s kávou.