Jestli ráno věčně nestíháte, tyhle domácí sušenky vás zachrání. Jsou vláčné, voňavé a slazené jen ovocem. Díky vločkám a ořechům zvládnou nahradit snídani i poslouží jako zdravá svačina, která vám dodá energii na celé dopoledne.

Domácí ovesné sušenky jsou plné zdravých surovin, bez přidaného cukru a vcelku rychle hotové. Zachrání vás na výletě, v práci i ráno, když zkrátka nemáte čas ani na misku vloček.

info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Zdravé sušenky s ovesnými vločkami, rozinkami, ořechy, jablky a banány (vegan)

Na asi 30 sušenek potřebujete:

  • 2 co nezralejší banány
  • 1 jablko
  • 2 hrnky jemných ovesných vloček
  • 2 lžíce chia nebo mletého lnu
  • ⅓ hrnku rozpuštěného tuku (kokosového, másla, ghí)
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky skořice
  • ¼ lžičky muškátu
  • ¼ lžičky citronové kůry
  • ¼ lžičky soli
  • ½ hrnku rozinek či brusinek
  • ½ hrnku ořechů (vlašských, pistácií nebo mandlí)
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Jablko nastrouhejte najemno (ani nemusíte odstranit slupku a jádřinec, jablko stačí jen kolem dokola ostrouhat), přidejte kousky banánů (čím měkčí, tím lepší) a vidličkou je s jablkem rozmačkejte.
  2. Do směsi vmíchejte vločky, chia nebo mletý len, rozpuštěný kokosový tuk (ten sušenky krásně ovoní), sodu, koření, sůl, rozinky a nahrubo nasekané ořechy.
  3. Pořádně promíchejte a na plech vyložený pečicím papírem tvarujte rukama sušenky, při pečení se těsto nerozteče. Já si pomáhám kulatým vykrajovátkem, které položím na papír, rozetřu do něj necelou lžíci těsta a kroužek sundám.
  4. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut dozlatova. Nechte chvíli chladnout na plechu, pak přesuňte na mřížku.
  5. Vychladlé sušenky skladujte v dobře uzavřené dóze. Při pokojové teplotě vydrží asi 2 dny, v lednici klidně týden a v mrazáku ještě mnohem déle. Pak je stačí nechat chvilku povolit v troubě či mikrovlnce.

Tipy & triky:

  • Čím tenčí sušenky uděláte, tím budou křupavější. Vyšší zase zůstávají uvnitř hezky vláčné, jen nevydrží tak dlouho a je lepší je uchovávat v lednici.
  • Pro více bílkovin i chuti nahraďte tuk o něco větším množstvím rozehřátého ořechového másla, i obyčejné arašídové dá sušenkám dobrou chuť.
  • Čím zralejší/hnědší banány použijete, tím budou sušenky sladší. Pokud by vám přece jen přišla hmota málo sladká, dochuťte ji trochou medu nebo oblíbeného sirupu.
  • Místo rozinek můžete použít i čerstvé drobné ovoce jako borůvky, ostružiny nebo na kousky nakrájená jablka, jen počítejte s tím, že sušenky nebudou tak sladké.
  • Pro ještě komplexnější snídani si k ovesným sušenkám dejte čerstvé ovoce a bílý jogurt nebo zabalte balení kefíru, podmáslí či acidofilního mléka. Kysané mléčné výrobky stejně jako vločky podporují správné trávení.
info Foto Eva Malúšová
Foto Eva Malúšová