Ztráta čichu může být jedním z průvodních znaků nákazy koronavirem, a aniž bychom chtěli podporovat nezřízené pití, podvečerní přivonění ke sklence známého vína tak vlastně může být i doplňkovým testem!
Nesporný je ovšem fakt, že nucená karanténa a pobyt v domácí izolaci u mnohých zřetelně zvýšily spotřebu vína. Logickou volbou jsou oblíbené lahve, úlovky z dovolené a vůbec vše, co poslouží coby skvělá vzpomínka na lepší časy. Někteří inklinují k základním jednodušším vínům a k zajímavějším kouskům se chtějí vrátit, až bude možnost si lahev vychutnat ve společnosti přátel či v oblíbené restauraci.
Další systematicky volí vína od malovinařů, a především lokální produkci všeho druhu coby podporu vinařům v nelehké době. Jiní zase, na home officu a s možností snáze plánovat čas a vše připravit, sahají po dlouho odkládaných specialitách a vzácnějších vínech, na která předtím nikdy nebyla vhodná příležitost. Ať tak či onak, třeba vám přijde vhod několik následujících tipů na vína do časů korony napárovaná k několika filmům a knihám s vinnou tematikou.
Uncorked & GURDAU Riesling 2017 Stará hora
Uncorked (Nalijme si čistého vína) možná nepatří mezi to úplně nejlepší, co se v žánru vinných snímků objevilo, úplná novinka z produkce Netflixu přesto dokáže večer v karanténě zpříjemnit dostatečně. Elijah (Mamoudou Athie) je kluk z Memphisu se snem stát se špičkovým someliérem. Jeho otec Louis (Courtney B. Vance) ale trvá na tom, aby potomek následoval jeho kroky a věnoval se rodinnému BBQ byznysu. Producent, scenárista a režisér Prentice Penny (Scrubs: Doktůrci, Brooklyn 99) nerozjíždí dějově nic komplikovaného, ale v mnoha ohledech je originální. U snímku točícího se okolo vína rozhodně.
Dominantně afroamerické obsazení, rap a netradiční degustační přirovnání („Ryzlinky jsou jako songy od Drakea, rázný, čistý a obvykle tak trochu sladký.“) jsou asi to nejvýraznější. Herecky skvěle zvládnuté, má to tempo a relativně krátkou stopáž, v závěru působí až trochu uspěchaně. Alespoň vám večer zbude čas i na jiné aktivity.
Vinařství Gurdau, podle původního německého názvu Kurdějova, je dalším projektem hvězdy pálavských vrchů Jaromíra Galy. První révu na kurdějovských vápenitých spraších vysadili v roce 2012 a postupně dosazovali v dalších letech. Pro Ryzlink namíchali osm kvalitních klonů z Alsaska, Wachau, Rheingau a Pfalze. A výsledek se dostavil.
Ryzlink 2017 z vinice Stará hora zrál v kombinaci nerezu a velkých dřevěných sudů. Ve vůni najdete efektní kombinaci květového medu, podbělu a výrazné ovocnosti meruněk, broskví a zralých malvic. V chuti pak zřetelný dotek cukru perfektně vyvážený kyselinou. Plnější, koncentrovanější, ovocný typ Ryzlinku. Seriózní klasika, kterou zakoupíte kupříkladu v Českém archivu vín.
Sour Grapes & Champagne Jacques Lassaigne La Colline Inspirée Extra Brut Blanc de Blancs
Bohatý indonéský sběratel vína Rudy Kurniawan, vzhledem k množství lahví legendární Domaine de la Romanée-Conti, které za svou kariéru protočil, zvaný též Mr. Conti, je hlavní postavou dokumentárního snímku Sour Grapes dostupného na Netflixu. Rudy, jeden z mála dopadených a odsouzených podvodníků s vínem, v průběhu let vypustil na trh velké množství padělků legendárních lahví a na opulentních večeřích a ochutnávkách ošálil nejenom obchodníky a movité zákazníky, ale i mnohé slavné kritiky.
I díky jeho aktivitám a medializaci případu se o padělaných vínech začalo více mluvit, rozjelo se testování na komerční bázi a ukázalo se, o jak velký problém se bohužel jedná.
Při sledování asi nebudete mít chuť na žádné ze špičkových červených vín Burgundska a Bordeaux a jistou pachuť z celého příběhu bude fajn spláchnout něčím úplně jiným – fantastickými bublinami. Vinařství Jacques Lassaigne je jedním ze současných zásadních jmen Champagne a zájem o unikátní produkci z vinic u obce Montgueux rozjela hlavně jeho vína.
Vinař Emmanuel Lassaigne hospodaří na 3,5 hektaru, ale nakupuje i hrozny od dalších pěstitelů v obci, nad jejichž produkcí má kontrolu. Vína kvasí spontánně v sudech nebo nerezu, výrazně omezuje síření, kaly v lahvích setřásá a odstřeluje ručně „à la vollée“, ročně tak připraví asi 30 tisíc lahví. Nezapře v sobě původní povolání designéra, který pracoval i pro velké brandy jako Heineken, viněty má hodně dotažené.
A preciznost je vidět i ve vínech. La Colline Inspirée Extra Brut Blanc de Blancs je stoprocentní Chardonnay školené dlouhou dobu na kalech ve starých burgundských sudech a následně klasickou šampaňskou metodou znovu kvašené a vyzrávané v lahvi zhruba 40 měsíců.
Šampaňské čerstvé, citrusové, expresivní. Intenzivní, koncentrované, s tóny máslového pečiva, výraznější kyselinou a určitou efektní opulencí. Stylově tak trochu nádherné bílé burgundské, co zároveň perlí…
The Drops of God (Kami no Shizuku) & Château de Saint Cosme „Les Deux Albion“
Komiks není jen pro děti! Japonská autorská dvojice sestry a bratra Yuko a Shina Kibayashiových, vystupující pod pseudonymem Tadashi Agi, vytvořila nápaditý příběh, který nenásilně seznamuje čtenáře se světem vína, tradičními regiony, kde se produkuje, a jeho různými typy. Zároveň mnohým vinařstvím posloužil jako skvělá reklama.
Série byla populární mezi japonskými šéfy firem a rodiče ji prý přibalovali dětem na cestu při odchodu na univerzitu doufajíce, že si jejich potomek vztah k vínu vybuduje. Komiks převzala i Korea, Hongkong a Tchaj-wan, v překladu vyšel ale i ve Francii a v USA a najdete jej (stejně jako japonský originál i další překlady) na Amazonu. Vznikl podle něj i televizní seriál.
Příběh je postaven na jednom z oblíbených témat, sporu otce se synem, ovšem zde se zajímavou vinnou zápletkou. Otec, slavný vinný kritik, má dva syny. Jednoho nevlastního, adoptovaného těsně před smrtí, který se živí jako someliér. Syna vlastního víno vůbec nezajímá (a dokonce, jaká urážka, pracuje pro pivovar), odvrhl jej po těžkém dětství, ve kterém se z něj otec snažil pod tlakem udělat odborníka.
Jenže otec umírá a zanechá jako dědictví sklep plný lahví v hodnotě 18 milionů dolarů. A degustační poznámky ke 12 vínům, která považuje za nejlepší na světě a přirovnává je ke 12 apoštolům. Kdo dokáže jako první do roka identifikovat každé z 12 vín, ten sklep získá.
Podstatná část vín, která v příběhu vystupují, patří k naprosté světové špičce a jsou jen těžko nebo velmi draze dostupná. Ale narazíte i na lahve levnější a běžně k zakoupení – ta obvykle na japonském trhu v prodejích poskočila pořádně nahoru.
Jedním z nich je Les Deux Albion, temné hutnější výtečné výrazné červené Côtes du Rhône s převahou odrůdy Syrah, připravené v betonových tancích a velkých dřevěných sudech. Vzniká ve špičkovém vinařství z Gigondas, Château de Saint Cosme, a koupíte ho u 1er.cz.
Křidýlko nebo stehýnko & Claus Preisinger Paradigma 2012
Někdy je dobré připomenout si klasiku, mezi kterou rozhodně patří Louis de Funès v jedné ze svých životních rolí krále labužníků a neúprosného gastronomického kritika Charlese Duchemina ve filmu Křidýlko nebo stehýnko. Komediální talent a probíraná témata za 44 let od premiéry nevykazují nejmenší známky zastarávání a boj proti průmyslové přechemizované kuchyni a snaha o udržení tradičních postupů a klasických pokrmů jsou vysoce aktuální i dnes. Každý someliér pak musí zblednout závistí, když Duchemin dokonale identifikuje skvělé Bordeaux ve sklence pouhým pohledem na jeho barvu!
Ideální kombinací by tak samozřejmě bylo Château Léoville Las Cases 1953, které ovšem budete shánět s nemalými obtížemi, a proto raději odbočte s párováním úplně jinam, k vínu, jehož jméno se do dnešních časů i k souboji tradice s modernou hodí – Paradigma 2012 z Burgenlandu od Clause Preisingera. Claus je v současnosti jednou z největších hvězd nejen Burgenlandu, ale i rakouského naturálního vinaření jako takového. A ač by mnozí příznivci „tradice“ některá jeho aktuální vína, kalná macerovaná bílá bez aditiv především, nejspíš zavrhli, toto víno by mělo chutnat i jim.
Nevzniká každý rok a patří mezi nejlepší vína vinařství. Směs 60 procent Blaufränkisch aka Frankovka a 40 procent Merlotu, selekce nejlepších hroznů nejdříve na vinici a pak podruhé ve vinařství ze starých keřů. Spontánní fermentace v otevřených kádích, následně rok a půl zrání v dubových sudech. Tmavé, již nazrálejší, hutnější teplejší tmavě ovocné, švestky a lesní ovoce, zřetelně dřevo, kouřovost a nugátový bonbon, expresivní seriózní starosvětské červené. Suché, čisté, plnější a koncentrované, švestky, uzené maso… Strukturované, seriózní, klasické červené na delší trať a s potenciálem pro další zrání. Prodává WineGeek.