Každý rok si říkáte, že příště už se nenecháte předvánočním frmolem semlít, a každý rok to dopadne stejně. Nestíháte, běháte z pracovních večírků na setkání s bývalými spolužáky a někde mezi tím poctivě pečete cukroví, sháníte dárky a zapomínáte důstojně jíst.

Zjednodušte si život těstovinami z jednoho hrnce, ve kterém upečete masové koule i uvaříte špagety přímo v omáčce. Přitom bez použití nezdravých polotovarů! Uvidíte, že se vám ta chvilka přípravy vrátí lepším pocitem na těle i na mysli a zklidněním alespoň u této lahodné večeře.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Špagety s rajčatovou omáčkou a masovými kuličkami z jednoho hrnce

Na 4 porce kuliček potřebujete:

  • 500 g mletého masa (mix vepřové + hovězí)
  • 1 menší cibuli/šalotku
  • 2 stroužky česneku
  • 5 rovných lžic strouhanky
  • 3 lžíce strouhaného parmezánu
  • 1 vejce
  • 1 lžičku uzené papriky
  • sůl & pepř
  • olivový olej

Na omáčku a dokončení:

  • 2 stroužky česneku
  • 40 g koncentrovaného rajčatového protlaku (2 lžíce)
  • 800 g krájených rajčat (2 plechovky)
  • 2 lžičky sušeného oregana, bazalky či směsi bylinek
  • 300 g špaget
  • 1 hrst oliv
  • čerstvou bazalku
  • parmezán
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Maso rukama dobře propracujte s najemno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, strouhankou, sýrem, vejcem, uzenou paprikou, lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem. Naolejovanýma rukama vytvarujte 10 až 14 koulí.
  2. V litinovém či jiném silnostěnném hrnci (já používám smaltovanou litinu Fabini) nebo na široké pánvi rozehřejte trochu oleje a koule na něm ze všech stran dozlatova opečte. Uvnitř nemusí být maso zcela propečené, bude se ještě vařit v omáčce.
  3. Děrovanou lžící vyndejte kuličky stranou a ve výpeku nechte pár vteřin rozvonět nasekaný česnek. Přidejte protlak a restujte další minutu. Vmíchejte rajčata, jednu plechovku od rajčat plnou vody či vývaru, bylinky, sůl, pepř, špagety (aby se lépe vešly, doporučuji je navzdory Italům rozlomit vejpůl) a olivy.
  4. Obsah hrnce dobře promíchejte, obložte masovými koulemi a pod poklicí na velice mírném ohni asi patnáct minut vařte, až jsou špagety měkké. Čas od času je ode dna zlehka promíchejte nebo dle potřeby podlijte další vodou.
  5. Podávejte posypané čerstvou bazalkou a dalším sýrem.

Tipy & triky

  • Švindl s kuličkami: Masové kuličky kupte zamrazené a do jídla je na závěr jednoduše vmíchejte.
  • Špagety z trouby: Ještě jednodušší je těstoviny, masové koule i omáčku upéct. Přijdete sice o část chuti danou restováním, ale ušetříte si něco času. Těstoviny přímo v pekáči smíchejte se surovinami na omáčku a 400 mililitry vody či vývaru, na ně položte syrové masové koule, hojně zakapejte olivovým olejem či máslem a pečte asi 45 minut při 200 °C.
  • Více zeleniny: Do základu omáčky orestujte (na výpeku z masa a případně troše oleje) najemno nakrájenou cibuli, dvě mrkve a dva řapíky nebo kousek bulvy celeru. Až poté přidejte česnek a postupujte jako v receptu. V sezoně můžete přidat cherry rajčátka nebo pokrájená klasická rajčata a na závěr vmíchat špenát.
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič