Každý rok si říkáte, že příště už se nenecháte předvánočním frmolem semlít, a každý rok to dopadne stejně. Nestíháte, běháte z pracovních večírků na setkání s bývalými spolužáky a někde mezi tím poctivě pečete cukroví, sháníte dárky a zapomínáte důstojně jíst.
Zjednodušte si život těstovinami z jednoho hrnce, ve kterém upečete masové koule i uvaříte špagety přímo v omáčce. Přitom bez použití nezdravých polotovarů! Uvidíte, že se vám ta chvilka přípravy vrátí lepším pocitem na těle i na mysli a zklidněním alespoň u této lahodné večeře.
Špagety s rajčatovou omáčkou a masovými kuličkami z jednoho hrnce
Na 4 porce kuliček potřebujete:
- 500 g mletého masa (mix vepřové + hovězí)
- 1 menší cibuli/šalotku
- 2 stroužky česneku
- 5 rovných lžic strouhanky
- 3 lžíce strouhaného parmezánu
- 1 vejce
- 1 lžičku uzené papriky
- sůl & pepř
- olivový olej
Na omáčku a dokončení:
- 2 stroužky česneku
- 40 g koncentrovaného rajčatového protlaku (2 lžíce)
- 800 g krájených rajčat (2 plechovky)
- 2 lžičky sušeného oregana, bazalky či směsi bylinek
- 300 g špaget
- 1 hrst oliv
- čerstvou bazalku
- parmezán
Postup
- Maso rukama dobře propracujte s najemno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, strouhankou, sýrem, vejcem, uzenou paprikou, lžičkou soli a čerstvě mletým pepřem. Naolejovanýma rukama vytvarujte 10 až 14 koulí.
- V litinovém či jiném silnostěnném hrnci (já používám smaltovanou litinu Fabini) nebo na široké pánvi rozehřejte trochu oleje a koule na něm ze všech stran dozlatova opečte. Uvnitř nemusí být maso zcela propečené, bude se ještě vařit v omáčce.
- Děrovanou lžící vyndejte kuličky stranou a ve výpeku nechte pár vteřin rozvonět nasekaný česnek. Přidejte protlak a restujte další minutu. Vmíchejte rajčata, jednu plechovku od rajčat plnou vody či vývaru, bylinky, sůl, pepř, špagety (aby se lépe vešly, doporučuji je navzdory Italům rozlomit vejpůl) a olivy.
- Obsah hrnce dobře promíchejte, obložte masovými koulemi a pod poklicí na velice mírném ohni asi patnáct minut vařte, až jsou špagety měkké. Čas od času je ode dna zlehka promíchejte nebo dle potřeby podlijte další vodou.
- Podávejte posypané čerstvou bazalkou a dalším sýrem.
Tipy & triky
- Švindl s kuličkami: Masové kuličky kupte zamrazené a do jídla je na závěr jednoduše vmíchejte.
- Špagety z trouby: Ještě jednodušší je těstoviny, masové koule i omáčku upéct. Přijdete sice o část chuti danou restováním, ale ušetříte si něco času. Těstoviny přímo v pekáči smíchejte se surovinami na omáčku a 400 mililitry vody či vývaru, na ně položte syrové masové koule, hojně zakapejte olivovým olejem či máslem a pečte asi 45 minut při 200 °C.
- Více zeleniny: Do základu omáčky orestujte (na výpeku z masa a případně troše oleje) najemno nakrájenou cibuli, dvě mrkve a dva řapíky nebo kousek bulvy celeru. Až poté přidejte česnek a postupujte jako v receptu. V sezoně můžete přidat cherry rajčátka nebo pokrájená klasická rajčata a na závěr vmíchat špenát.