Tahle jednoduchá španělská polévka s česnekem voní po uzené paprice, je zahuštěná vajíčky a využijete do ní ztvrdlé bílé pečivo, takže potěší i ty, kdo neradi vyhazují jídlo. Máte ji navíc uvařenou do 25 minut.
Sopa de ajo: chlebová česneková polévka s vejcem
Na 4 porce potřebujete:
- 8 lžic olivového oleje
- 8 až 12 stroužků česneku
- 100 g starší bagety
- 1 lžíci uzené papriky
- 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 4 vejce
- sůl & pepř
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Postup
- Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Velice pozvolna ho asi tři minuty prohřívejte na oleji, aby se rozvoněl, ale nespálil. Přidejte natrhané nebo na tenké plátky pokrájené pečivo a za častého míchání opékejte další tři minuty, až se dobře obalí v česnekovém oleji a zezlátne.
- Zasypejte paprikou, nechte pár vteřin rozvonět, zalijte vývarem, případně osolte a vařte patnáct až dvacet minut.
- Za stálého míchání pak přilijte vejce rozšlehaná s trochou soli, nechte je srazit a polévku podle chuti dolaďte čerstvě mletým pepřem nebo špetkou chilli. Kdyby na vás byla polévka příliš hustá, zřeďte ji dalším vývarem.
Tipy & triky:
- Studentská verze česnečky: Španělé si tuto polévku popravdě často vaří v ještě jednodušší verzi jen s vodou, případně se sádlem místo olivového oleje. Já každopádně lobbuji za vývar, který jídlu dodá nejen chuť, ale také živiny. Uvařte si domácí hovězí, kuřecí nebo zeleninový vývar do zásoby a mějte tak na podzim a zimu vždy sklenici kvalitního vývaru po ruce.
- Křupavější krutony: Natrhané nebo nakrájené pečivo předem opečte v troubě jako u salátu Caesar, případně v polévce nevařte, ale naopak přidejte až na samý závěr.
- Více chuti a bílkovin: Polévku servírujte posypanou nasucho opečenými kousky choriza nebo jamónu serrano, případně je opečte spolu s česnekem a v polévce povařte, aby do tekutiny pustily masovou chuť.
- Elegantnější servírování: Sopa castellana, jak je někdy polévky zvaná, se může servírovat i se ztraceným vejcem. Jak ho připravit bezchybně, najdete v receptu na vejce Benedikt.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič