Podle žebříčku britské společnosti The World’s 50 Best Restaurants, která každoročně hodnotí restaurace z celého světa, má Španělsko v první padesátce více podniků než kterákoli jiná země.

Španělsko má šest restaurací v první padesátce a deset restaurací v první stovce, uvádí společnost. Francie má deset restaurací v první stovce a čtyři v první padesátce.

The World’s 50 Best Restaurants nejprve zveřejnila žebříček padesáti nejlepších restaurací a následně před slavnostním vyhlášením, které se konalo 20. června ve španělské Valencii, zveřejnila i restaurace, jež se umístily na padesátém pátém až stém místě. Na žádost reportéra seřadila The World’s 50 Best Restaurants nejlepší restaurace podle zemí.

Podle The World’s 50 Best Restaurants se stovka nejlepších restaurací vybírá na základě hlasování „1080 nezávislých autorit ze světa gastronomie – od renomovaných mezinárodních šéfkuchařů po novináře a cestovatele zaměřené na gastronomii“.

Společnost vyhlašuje nejlepší restaurace každoročně od roku 2002 a v roce 2019 rozhodla, že restaurace, která se v některém roce umístí na prvním místě, nemůže v dalších letech toto umístění opakovat.

Letošní jedničkou je restaurace Central v peruánské Limě. Podle žebříčku provází menu restaurace hosty bezpočtem rozličných peruánských ekosystémů rozdělených podle nadmořské výšky – od podmořského světa Tichého oceánu až po vysoké vrcholky And.

V první padesátce jsou ještě čtyři peruánské restaurace a další je na 59. místě.

Španělské restaurace jsou na druhém, třetím a čtvrtém místě.

Barcelonský Disfrutar, který se umístil na druhém místě, založili tři šéfkuchaři, jejichž cílem bylo podle The World’s 50 Best Restaurants „vytvářet s použitím moderní techniky a prvotřídních surovin pokrmy, které stejnou měrou překvapí a potěší a které představují výzvu tradičním představám o dobrém jídle“.

Dvě americké restaurace se umístily v první padesátce a šest v první stovce.

Nejlépe hodnocenou americkou restaurací je Atomix v New Yorku na osmém místě. Podle The World’s 50 Best Restaurants nabízí Atomix svým hostům k posezení čtrnáct míst kolem velkého pultu v suterénu, kde jim servíruje „dobře rozvržené dvanáctichodové degustační menu pokrmů, jež vycházejí z korejské kuchyně, ale jsou velmi originální a vyznačují se kombinacemi chutí a textur světové úrovně“.

Následují počty restaurací v jednotlivých zemích, které se umístily v první padesátce a první stovce. První číselný údaj představuje počet restaurací v první padesátce a druhé číslo je počet restaurací v první stovce.

  • Argentina 1 | 1
  • Rakousko 1 | 1
  • Belgie 1 | 2
  • Brazílie 1 | 3
  • Chile 1 | 1
  • Čína 0 | 1
  • Kolumbie 2 | 2
  • Dánsko 1 | 3
  • Ekvádor 0 | 1
  • Francie 4 | 10
  • Německo 2 | 4
  • Hongkong 1 | 3
  • Itálie 5 | 6
  • Japonsko 3 | 6
  • Mexiko 3 | 5
  • Panama 0 | 1
  • Peru 4 | 5
  • Portugalsko 1 | 1
  • Singapur 1 | 5
  • Slovinsko 1 | 1
  • Jižní Afrika 0 | 2
  • Jižní Korea 0 | 1
  • Španělsko 6 | 10
  • Švédsko 1 | 1
  • Švýcarsko 1 | 1
  • Thajsko 2 | 6
  • Turecko 0 | 2
  • Spojené arabské emiráty 2 | 3
  • Velká Británie 3 | 6
  • Spojené státy Americké 2 | 6