Paella byla kdysi pokrmem skromných venkovanů, dnes je z ní ikona španělské kuchyně. A není se čemu divit. Díky své bohaté chuti a jedinečné kombinaci ingrediencí se dostala na stoly po celém světě.
Má své kořeny ve španělské Valencii, kde rýži a mořské plody míchali dělníci na otevřeném ohni ve speciální pánvi s uchy zvané paellera. My si ji dnes vychutnáme sice už ze sporáku a v litinovém hrnci či pánvi, ale nemusíte se bát, i tak bude chutnat skvěle. Do tradičního receptu na paellu patří kulatozrnná odrůda rýže bomba, můžete ji ale v klidu vyměnit za italskou arborio. Klíčovou ingrediencí je i šafrán, ten rozhodně nevynechávejte.
Paella s krevetami a chorizem
Na 4 porce potřebujete:
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 100 g choriza
- 2 lžíce olivového oleje
- 300 g rýže (bombo či arborio)
- ⅓ lžičky šafránu
- 200 ml španělského bílého vína
- 1 plechovku krájených rajčat
- 500 g kuřecího či rybího vývaru
- 150 g mrazeného hrášku
- 300 g neloupaných tygřích krevet
- 300 g drobných krevet 200/300 (mohou být mrazené)
- 1 hrst hladkolisté petrželky
- Sůl & pepř
- Citron k podávání
Postup:
- Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, česnek na tenké plátky a chorizo na proužky. Rozpalte velkou pánev či litinový hrnec, jakmile je horký, nalijte do něj olej. Do horkého oleje nasypte chorizo a za občasného míchání ho několik minut opékejte. Přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět, nakonec přihoďte česnek a jen krátce ho opečte dozlatova.
- Přisypte syrovou rýži a šafrán a minutu za stálého míchání opékejte. Zalijte vínem a nechte zprudka vařit 3 minuty, aby se vypařil veškerý alkohol. Přidejte krájená rajčata a vývar, osolte, opepřete a dále vařte na střední teplotu deset minut. Promíchejte, pokud je směs až moc hustá, přilijte ještě trochu vývaru. Přiklopte a dále vařte dalších deset minut.
- Mezitím vyloupejte krevety, několik kusů si nechte na ozdobení paelly. Velké vyloupané i malé krevety spolu s mrazeným hráškem a nasekanou petrželkou přidejte do hrnce a důkladně promíchejte, dle potřeby můžete přidat ještě trochu vývaru. Nakonec nahoru přidejte na ozdobu celé neloupané krevety.
- Přiklopte poklicí a dále vařte asi pět minut, dokud nejsou krevety růžové a hotové. Podávejte posypané petrželkou a s citronem.
Tip: Krevety vyloupejte s předstihem a ze slupek a dalších odřezků uvařte vývar, který použijete do paelly.