Paella byla kdysi pokrmem skromných venkovanů, dnes je z ní ikona španělské kuchyně. A není se čemu divit. Díky své bohaté chuti a jedinečné kombinaci ingrediencí se dostala na stoly po celém světě.

Má své kořeny ve španělské Valencii, kde rýži a mořské plody míchali dělníci na otevřeném ohni ve speciální pánvi s uchy zvané paellera. My si ji dnes vychutnáme sice už ze sporáku a v litinovém hrnci či pánvi, ale nemusíte se bát, i tak bude chutnat skvěle. Do tradičního receptu na paellu patří kulatozrnná odrůda rýže bomba, můžete ji ale v klidu vyměnit za italskou arborio. Klíčovou ingrediencí je i šafrán, ten rozhodně nevynechávejte.

Paella s krevetami a chorizem

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g choriza
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 300 g rýže (bombo či arborio)
  • lžičky šafránu
  • 200 ml španělského bílého vína
  • 1 plechovku krájených rajčat
  • 500 g kuřecího či rybího vývaru
  • 150 g mrazeného hrášku
  • 300 g neloupaných tygřích krevet
  • 300 g drobných krevet 200/300 (mohou být mrazené)
  • 1 hrst hladkolisté petrželky
  • Sůl & pepř
  • Citron k podávání
info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, česnek na tenké plátky a chorizo na proužky. Rozpalte velkou pánev či litinový hrnec, jakmile je horký, nalijte do něj olej. Do horkého oleje nasypte chorizo a za občasného míchání ho několik minut opékejte. Přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět, nakonec přihoďte česnek a jen krátce ho opečte dozlatova.
  2. Přisypte syrovou rýži a šafrán a minutu za stálého míchání opékejte. Zalijte vínem a nechte zprudka vařit 3 minuty, aby se vypařil veškerý alkohol. Přidejte krájená rajčata a vývar, osolte, opepřete a dále vařte na střední teplotu deset minut. Promíchejte, pokud je směs až moc hustá, přilijte ještě trochu vývaru. Přiklopte a dále vařte dalších deset minut.
  3. Mezitím vyloupejte krevety, několik kusů si nechte na ozdobení paelly. Velké vyloupané i malé krevety spolu s mrazeným hráškem a nasekanou petrželkou přidejte do hrnce a důkladně promíchejte, dle potřeby můžete přidat ještě trochu vývaru. Nakonec nahoru přidejte na ozdobu celé neloupané krevety.
  4. Přiklopte poklicí a dále vařte asi pět minut, dokud nejsou krevety růžové a hotové. Podávejte posypané petrželkou a s citronem.

Tip: Krevety vyloupejte s předstihem a ze slupek a dalších odřezků uvařte vývar, který použijete do paelly.

info Foto Markéta Marešová
Foto Markéta Marešová